EVROPU ČEKA NEKOLIKO UŽASNIH ZIMA: U Briselu vlada strepnja zbog nestašice energenata! Putin ne sme da određuje cenu struje!
Foto: Shutterstock

STREPNJA

EVROPU ČEKA NEKOLIKO UŽASNIH ZIMA: U Briselu vlada strepnja zbog nestašice energenata! Putin ne sme da određuje cenu struje!

Planeta -

Iako su do kraja leta ostale još tri nedelje, u Briselu vlada strepnja od toga kako će izgledati naredna grejna sezona imajući u vidu očekivane nestašice i poskupljenje energenata.

Belgijska ministarka za energetiku Tine van der Straten izjavila je da se članice Evropske unije suočavaju sa pet do deset užasnih zima ukoliko se ništa ne učini na smanjenju cena gasa!

Gas gura cenu struje

Među članicama EU sve su glasniji pozivi da se ograniči cena gasa i da se ovaj energent odvoji od cene električne energije. U EU se bore protiv velikog poskupljenja ovog energenta još od 24. februara prošle godine, kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, nakon čega su u Briselu odlučili da uvedu sankcije Moskvi. Članice Unije pokušavaju da smanje zavisnost od uvoza ruskog gasa, iako je EU prošle godine čak 40 odsto svojih potreba gasa uvezla upravo iz Rusije.

- Urgentno je neophodno da se zamrznu cene gasa u Evropi. Veza između gasa i cene električne energije je veštačka i mora se reformisati. Narednih pet do deset zima biće užasne ukoliko ništa ne učinimo. Moramo delovati na izvoru, na nivou Evrope i zamrznuti cene gasa - navela je Tine van der Straten.

Hag, Gas
foto: Shutterstock

Cena struje takođe raste u Evropi i dostigla je rekordne nivoe. Gas je jedan od glavnih energenata u proizvodnji električne energije. U Nemačkoj je u petak cena ugovora za električnu energiju godinu dana unapred dostigla čak 995 evra po megavat-satu, dok se u Francuskoj popela na čak 1.130 evra. Sličnog mišljenja je i austrijski kancelar Karl Nehamer, koji je poručio da ruski predsednik Vladimir Putin ne sme da određuje cenu struje u Evropi.

- Moramo zaustaviti ovo ludilo, koje se trenutno dešava na tržištu energenata. Cena električne energije mora biti smanjena. Mora se razdvojiti cena gasa od cene struje. Ne smemo dozvoliti da ruski predsednik Vladimir Putin svakoga dana određuje cenu struje u Evropi - rekao je on.

brisel, sneg, zima
foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Punjenje skladišta

Nemačka je bila najveći uvoznik ruskog gasa u 2020. od svih članica Unije. Trenutno su skladišta gasa u ovoj zemlji popunjena sa 85 odsto kapaciteta, što je juče donekle oborilo cenu struje na nivo iz aprila ove godine.

Češka, koja je drži rotirajuće predsedništvo u EU, najavila je da će što je pre moguće organizovati vanredni samit na kome će jedina tema biti cena energenata i borba za sprečavanje energetske krize. Nakon uvođenja sankcija na ruske energente Vladimir Putin je ovaj potez Evropske unije nazvao "samoubilačkim". Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev nedavno je izjavio da bi u Evropi cena gasa do kraja godine mogla da dostigne 5.000 dolara za 1.000 kubika.

Bitka protiv sankcija

Rusija povećala izvoz u Aziju

Rusija je znatno povećala svoj izvoz u Aziju, objavio je Blumberg, navodeći da se to najviše odnosi za izvoz energenata. Američka investiciona grupa Sitigrup ranije je procenila da će proizvodnja sirove nafte u Rusiji opasti za 1,25 miliona barela dnevno kada do kraja ove godine članice Evropske unije prestanu u potpunosti da uvoze ovaj energent. Istovremeno, "Gasprom" je saopštio da je u Kinu u prva četiri meseca ove godine izvezeno za 60 odsto više gasa nego prošle godine u istom periodu. Na drugoj strani, izvoz gasa u zemlje članice bivšeg SSSR je opao za 26,9 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track