DRŽAVNIK KOJI JE PROMENIO TOK ISTORIJE! Svetski zvaničnici odaju počast Gorbačovu, a evo šta kaže Kina o njemu
Foto: Fonet

smrt nekadašnjeg lidera SSSR-a

DRŽAVNIK KOJI JE PROMENIO TOK ISTORIJE! Svetski zvaničnici odaju počast Gorbačovu, a evo šta kaže Kina o njemu

Planeta -

Nekadašnji lider SSSR-a Mihail Gorbačov koji je juče preminuo opisan je kao "jedna od najvećih ličnosti 20. veka" u moru počasti iz celog sveta čoveku koji je zaslužan za okončanje Hladnog rata.

Bivšem sovjetskom predsedniku odaju počast bivši a i sadašnji zapadni lideri, politički komentatori, akademici, istoričari i poznate ličnosti.

Predsednik SAD Džo Bajden je odao počast Gorbačovu rekavši da je on čovek "izvanredne vizije" i da je visoko cenjen jer je vodio svoju zemlju na putu reformi.

Bajden
Bajdenfoto: Printscreen/YouTube

- Ovo su dela retkog lidera – onog sa maštom da vidi da je drugačija budućnost moguća i hrabrošću da rizikuje celu svoju karijeru da bi je ostvario, naveo je Bajden u saopštenju.

-Rezultat je bio sigurniji svet i veća sloboda za milione ljudi, dodao je.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, rekao je da je Gorbačov "jedinstven državnik koji je promenio tok istorije".

-Svet je izgubio snažnog globalnog lidera, posvećenog multilateralisti i neumornog zagovornika mira. Veoma sam tužan zbog njegove smrti", napisao je na Tviteru, prenosi Gardijan.

U objavi na Tviteru predsednica EK Ursula fon der Lajen je napisala: "Mihail Gorbačov je bio vođa kome se veruje i koji je bio poštovan. On je odigrao ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i rušenju gvozdene zavese. To je otvorilo put za slobodnu Evropu. Ovo nasleđe nećemo zaboraviti. R.I.P Mihail Gorbačov".

Francuski predsednik Emanuel Makron opisao je Gorbačova kao "čoveka mira" na Tviteru, rekavši da je "otvorio put slobode za Ruse".

Njegova posvećenost miru u Evropi promenila je našu zajedničku istoriju”, dodao je.

U Rusiji je, međutim, zvanična reakcija na smrt Gorbačova bila mnogo hladnija, ocenjuje Gardijan.

Ruski predsednik Vladimir Putin, čija se invazija na Ukrajinu smatra pokušajem da se obnove neke od starih sovjetskih granica, izrazio je "najdublje saučešće" povodom njegove smrti, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov agenciji Interfaks.

Vitalij Milonov, ruski poslanik, rekao je da je simbolično što je Gorbačov umro u "godini dekonstrukcije svetskog poretka", misleći na invaziju na Ukrajinu.

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer rekao je da je Gorbačov "napravio velike zasluge", ali "nije bio u stanju da sprovede sve svoje vizije".

-Narod istočne Evrope i nemački narod, i na kraju ruski ljudi, duguje mu veliku zahvalnost za inspiraciju, za hrabrost da se istupi sa ovim idejama slobode, poručio je on za BBC.

Nije bilo trenutnog odgovora iz Pekinga, gde se na Gorbačovljevu politiku gleda sa užasom više od tri decenije.

Međutim, vesti Global tajmasa ukazuju na to kako se na njegovo nasleđe gleda uz oštru procenu "kineskih posmatrača" koji su rekli da je Gorbačovljevo "naivno, nezrelo i slepo obožavanje zapadnog sistema" dovelo do toga da SSSR izgubi nezavisnost i da ostaje glavna lekcija za Kinu i njeno sopstveno upravljanje.

Glavni "partner" Gorbačova na zapadu kada je došao na vlast bio je tadašnji predsednik SAD Ronald Regan i njihova sposobnost da oforme dobar odnos bila je ključni faktor u ubrzavanju kraja Hladnog rata.

Reganova fondacija i institut koje je osnovao pokojni predsednik naveli su u saopštenju da žale zbog gubitka čoveka "koji je nekada bio politički protivnik Ronalda Regana, a koji je na kraju postao prijatelj. Naše misli i molitve su upućene porodici Gorbačov i narodu Rusije".

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track