KRALJICA ELIZABETA SE NEĆE VRAĆATI U LONDON: Borisa Džonsona i njegovog naslednika ili naslednicu primiće u zamku u Škotskoj!
Foto: Profimedia, Shutterstock

produženi odmor

KRALJICA ELIZABETA SE NEĆE VRAĆATI U LONDON: Borisa Džonsona i njegovog naslednika ili naslednicu primiće u zamku u Škotskoj!

Planeta -

Kraljica Velike Britanije Elizabeta Druga produžiće svoj letnji odmor u Škotskoj gde će sledeće nedelje primiti odlazećeg britanskog premijera Borisa Džonsona i njegovu naslednicu na dužnosti ili naslednika, saopštili su danas zvaničnici palate.

Elizabeta Druga audijenciju odlazećih i dolazećih premijera tradicionalno priredjuje u Bakingemskoj palati, njenoj zvaničnoj rezidenciji u Londonu, te će prvi put za svoje 70-godišnje vladavine to obaviti na drugom mestu.

Zvaničnici su saopštili da će Džonson otputovati u dvorac Balmoral, kraljičinu letnju palatu za odmor na Škotskoj visoravni, kako bi u utorak zvanično podneo ostavku.

Tom činu će prisustvovati i njegova zamena što će biti ili ministarka spoljnih poslova Liz Tras ili bivši šef trezora Riši Sunak - finalisti nadmetanja za novog šefa vladajuće, Konzervativne stranke.

Liz Trus, Velika Britanija
foto: Printscreen/Twitter

Džonson je početkom jula najavio ostavku. Njegova Konzervativna stranka će u ponedeljak objaviti njegovog naslednika.

Riši Sunak
foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Elizabeta Druga (96) koja je ove godine proslavila svoj "platinasti jubilej" na tronu, ima problema s kretanjem i otkazala je neke angažmane poslednjih meseci. Sada redovno koristi štap za hodanje.

Britanski mediji su izvestili da je odluka da ona ostane u Škotskoj doneta da bi na primopredaji na čelu Vlade njeno prisustvo bilo izvesno.

Kraljica se na početku pandemije koronavirusa preselila iz Bakingemske palate ;u zamak Vindzor, zapadno od Londona, ;gde provodi većinu vremena.

Kraljicu je tokom njene vladavine služilo 14 premijera. Formalno imenovanje premijera deo je njenih dužnosti kao šefice države.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track