BRITANSKI OBAVEŠTAJCI PROCENJUJU: Ruska vojna vežba je predstava za javnost i ne služi svrsi, na njoj neće biti 50.000 vojnika!
Foto: EPA

rat u ukrajini

BRITANSKI OBAVEŠTAJCI PROCENJUJU: Ruska vojna vežba je predstava za javnost i ne služi svrsi, na njoj neće biti 50.000 vojnika!

Planeta -

Na jugu Ukrajine se i dalje vode žestoke borbe, uključujući granatiranje okruga Energodar u blizini nuklearne elektrane Zaporožje koju su okupirali Rusi, navodi britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini.

"Uprkos ratu u Ukrajini, ruska vojska je 1. septembra počela vojnu vežbu Vostok 22, godišnju zajedničku stratešku vežbu, koja označava vrhunac godine vojne obuke", navodi ministarstvo na Tviteru.

"Rusija je saopštila da će u njoj učestvovati 50.000 vojnika, ali malo je verovatno da će ih biti više od 15.000, što je oko 20 posto snaga koje su učestvovale u prethodnoj Vostok vežbi 2018. godine", dodaju britanski obaveštajci.

Rusko napredovanje u Ukrajini pokazalo je da njihove strateške vježbe, poput Vostoka, ne utiču na sposobnost vojske da sprovodi velike i složene operacije, procenjuju britanski stručnjaci i dodaju: "Radi se o svojevrsnoj predstavi koja ne podstiče inicijativu i čiji je primarni cilj da impresionira ruske lidere i međunarodnu publiku".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track