RIŠI ILI LIZ PITANJE JE SAD, KO ĆE ZAMENITI BORISA DŽONSONA: Velika Britanija u ponedeljak znaće konačnu odluku!
Foto: Profimedia

Novi lider ili liderka torijevaca

RIŠI ILI LIZ PITANJE JE SAD, KO ĆE ZAMENITI BORISA DŽONSONA: Velika Britanija u ponedeljak znaće konačnu odluku!

Planeta -

Hoće li Riši ili Liz zameniti Borisa u premijerskoj fotelji? Članovi konzervativne stranke već su dali svoje glasove, a u ponedeljak će se znati ko je dobio najviše i samim tim će preuzeti vođenje stranke, a samim tim i države. Ali mnogi Torijevci veruju da nijedan od kandidata nije prikladan za tu funkciju.

U ponoć je završeno glasanje o novom šefu britanskih konzervativaca, koji će potom postati novi britanski premijer. Članovi stranke birali su između ministarke inostranih poslova Liz Trus i bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka.

Bivšeg šefa diplomatije očekuje se, prema prognozama, ubedljiva pobeda na partijskom glasanju. Trebalo bi da ima prednost veću od 30 procentnih poena.

Liz Trus, Velika Britanija
foto: Printscreen/Twitter

Ako Liz Trus pobedi, ona će biti treća žena u Dauning Stritu na 10. Tu poziciju su ranije bile Margaret Tačer (1979-1990) i Tereza ​​Mej (2016-2019). Ako Sunak pobedi, ušao bi u istoriju kao prvi britanski premijer koji nije belac.

Džonson je u julu podneo ostavku na čelo stranke

Potraga za novim liderom konzervativaca počela je u julu, kada je Boris Džonson podneo ostavku na čelo stranke posle brojnih odlazaka svojih najbližih saradnika i najavio da će se povući i sa mesta premijera nakon izbora naslednika. .

Džonsonova ostavka je rezultat niza skandala u koje su se umešali on i njegove kolege, a njegova podrška u stranci i javnosti naglo je opala.

Boris Johnson, Boris Džonson
foto: Twitter/Boris Johnson

Glasanje je trajalo tokom avgusta

U trku za nasledstvo učestvovalo je osam kandidata. Poslanici konzervativaca glasali su o njima u nekoliko krugova, a na kraju su u igri ostali samo 42-godišnji Sunak, čija je ostavka umnogome doprinela ostavci Džonsona, i 47-godišnji Trus, koji mu je ostao veran.

O njima su potom odlučivali članovi stranke na glasanju koje je od početka avgusta obavljeno poštom. Glasački listići su morali da budu poslati do kraja petka, a rezultati glasanja biće objavljeni u ponedeljak.

Džonsonova zvanična ostavka na mesto premijera sledi u utorak

Dan nakon imenovanja novog šefa Torijevaca, Džonson je rekao da je to rekao kraljici Elizabeti II. podneo ostavku, a monarh će tada imenovati naslednika.

Događaj se obično održava u Bakingemskoj palati, ali ovog puta Džonson će se uputiti u zamak Balmoral u Škotskoj. Ovo će 96-godišnjoj kraljici uštedeti put u London.

Riši Sunak
foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Kako prenosi britanski Skaj njuz, mnogi članovi konzervativaca smatraju da ni Trus ni Sunak nisu pravi test za zahtevne zadatke koji čekaju budućeg šefa partije i vlade. Očekuje se da će Džonsonov naslednik ujediniti stranku i uspešno izvesti zemlju iz ekonomske i političke krize.

Ličnost kandidata treba da igra glavnu ulogu u donošenju odluka, članovi stranke manje su obraćali pažnju na obećanja. Posle skandala u koje je Džonson bio umešan, u julskoj anketi IouGova među pripadnicima konzervativaca polovina ispitanika izjavila je da misli da je najvažnije da će novi šef biti pošten i pošten.

Očekuje se da će ime novog britanskog premijera biti saopšteno 5. septembra Pored toga, većina njih želi povratak na konvencionalne konzervativne vrednosti kao što su niski porezi. Ove poslednje su ključna tačka u programu Liz Trus, dok Riši Sunak optužuje svog protivnika da daje nemoguća obećanja ljudima u vreme kada se zemlja suočava sa inflacijom od 10 odsto, za koju se očekuje da će porasti tokom zime.

Prema mišljenju analitičara, Trusova je bolje formulisala svoju glavnu poruku biračima tokom kampanje. Politikolog Džon Kertis rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP da je svima jasno da je za nju ključna tačka smanjenje poreza, dok se Sunakova glavna poruka ne može dešifrovati.

Analitičar Tim Bejl ocenio je da se kandidat u kampanji približio običnim ljudima, dok se Sunak povezuje sa elitama. Unuk doseljenika iz Indije, koji je oženjen milionerom, takođe je ispao kao izdajnik, koji je u poslednjem trenutku napustio Džonsona.

Za premijera odlučuje samo 0,3 odsto stanovništva

U Ujedinjenom Kraljevstvu nije neuobičajeno da se smena na čelu vlade dogodi sredinom mandata. Vladajuća stranka nije u obavezi da raspiše vanredne izbore kada premijer ode. Nakon ostavke Margaret Tačer 1990. godine, Džon Mejdžor, ministar finansija, nasledio ga je na čelu vlade.

Ali činjenica da u zemlji od 67 miliona stanovnika samo oko 200.000 članova konzervativne stranke ili 0,3 odsto stanovništva odlučuje o novom premijeru naišlo je na kritike.

Štaviše, struktura članstva vladajuće partije ni na koji način ne odražava strukturu britanskog stanovništva

ali strankom dominiraju stariji belci koji su natprosečno imućni.

Kako prenosi AFP, 39 odsto članova konzervativaca ima više od 65 godina, u poređenju sa 20 odsto britanske populacije u celini. 96 odsto je belaca, dok je udeo u opštoj populaciji manji za deset procentnih poena. Dve trećine članova stranke su muškarci.

Boris još nije rekao poslednju reč?

Šta će ubuduće raditi 58-godišnji Džonson, koji se u julu oprostio od poslanika rečima Hasta la vista, dušo, nije poznato. Mnogi na Ostrvu predviđaju da će spletkariti otpozadi.

„Ne mislim da je potpuno odustao od ideje da stranku izvede na izbore za dve godine“, rekao je Bejl za AFP.

Član Konzervativne stranke i bivši poslanik Dejvid Banerman primetio je da je podrška laburistima u poređenju sa torijevcima značajno porasla od početka trke za vođstvo Konzervativne stranke. Ja bih više voleo da Džonson ostane na funkciji do sledećih izbora za dve godine. Ankete su pokazale da velika većina članova stranke deli ovo mišljenje.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track