OLAF ŠOLC: Preživećemo ovu zimu! Spremili smo 65 milijardi evra za borbu protiv inflacije i rasta cena energije!
Foto: EPA/Stephanie Lecocq

Koristi za nemačku

OLAF ŠOLC: Preživećemo ovu zimu! Spremili smo 65 milijardi evra za borbu protiv inflacije i rasta cena energije!

Planeta -

Nemačka vlada najavila je paket od više od 65 milijardi evra za pomoć stanovnicima da se izbore sa rastućim troškovima energije i inflacijom. Karte u javnom prevozu biće jeftinije, penzioneri i studenti će dobiti novčanu pomoć.

„Preživećemo ovu zimu“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare posle razgovora sa vladinom akcijom, ističući da će Nemačka imati koristi od odluka koje je vlada do sada donela.

Predstavnici koalicionih partija istakli su nacionalnu solidarnost u trenutnoj situaciji. „Nemačka je ujedinjena u ovim teškim vremenima“, rekao je Šolc.

Mere uključuju novu, jeftiniju kartu za javni prevoz u nacionalnom saobraćaju, paušal za penzionere i studente od 300, odnosno 200 evra za pomoć u troškovima energije, povećanje beneficija za one koji ne mogu da rade i povećanje mesečnog iznosa koji roditelji dobijaju. za svako dete.

Koalicione stranke dogovorile su i isplatu bonusa od 300 evra za zaposlene, čime će takođe pokušati da im pomognu u suočavanju sa poskupljenjem energenata.

Vlada će uvesti i niže cene za osnovni nivo potrošnje energije, tako da će potrošači morati da plaćaju više cene tek kada pređu ovaj iznos.

Nemačka se, kao i druge evropske zemlje, suočava sa dugoročnim posledicama pandemije i ekonomske krize, poskupljenjem energenata zbog ruske invazije na Ukrajinu i smanjenjem izvoza ruskog gasa i nafte u Evropu.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track