SANKCIJE KOJE JE ZAPAD UVEO RUSIJI NE FUNKCIONIŠU, EVROPA JE NA KOLENIMA: Mateo Salvini lider italijanske desnice izazvao pometnju
Foto: EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Ruska kasa se puni novcem

SANKCIJE KOJE JE ZAPAD UVEO RUSIJI NE FUNKCIONIŠU, EVROPA JE NA KOLENIMA: Mateo Salvini lider italijanske desnice izazvao pometnju

Planeta -

Mateo Salvini, lider italijanske krajnje desničarske partije Liga, izazvao je pometnju rekavši da sankcije koje je Zapad uveo Rusiji ne funkcionišu i da je kao rezultat toga „Evropa na kolenima“.

Prošlo je nekoliko meseci, a ljudi plaćaju dva, tri ili čak četiri puta više za svoje račune“, rekao je Salvini i dodao da se „posle sedam meseci rat nastavlja i ruska kasa se puni novcem“.

"Da li sankcije funkcionišu? Ne. Danas su oni koji su sankcionisani pobednici, a oni koji su uveli sankcije su na kolenima", napisao je Salvini na Tviteru, nazvavši sankcije lošom računicom.

Na međunarodnom ekonomskom forumu u Černobiju, kome su prisustvovali i drugi opozicioni i vladajući političari, on je takođe pozvao na razmišljanje o strategiji za „spasavanje radnih mesta i preduzeća u Italiji“.

Jedan od njegovih glavnih rivala na predstojećim parlamentarnim izborima, predsednik Demokratske stranke Enriko Leta, odgovorio je na Salvinijeve izjave rečima da „ima osećaj da sluša Putinovu propagandu”. Na Tviteru je napisao i da „ni Putin to nije mogao bolje da kaže“.

Veze Salvinija i Moskve izazivaju zabrinutost u Italiji, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ali Đorđa Meloni - krajnje desničarski premijerski kandidat čija je stranka Braća Italije sklopila savez sa Salvinijevom ligom - jasno je stavila do znanja da podržava Ukrajinu i sankcije Rusiji.

"Ako Italija zaboravi svoje saveznike, za Ukrajinu se ništa ne menja, ali se mnogo menja za nas. Ozbiljna zemlja koja želi da brani svoje interese mora da zauzme kredibilan stav", rekla je ona prisutnima na forumu.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track