ISPLIVALI DETALJI SMRTI RUSKIH TURISTA NA KAMČATKI: Šestoro stradalo u padu u provaliju vulkana! Ostali zarobljeni na planini
Foto: Shutterstock

Ključevska sopka

ISPLIVALI DETALJI SMRTI RUSKIH TURISTA NA KAMČATKI: Šestoro stradalo u padu u provaliju vulkana! Ostali zarobljeni na planini

Planeta -

Na ruskom Dalekom istoku grupa od dvanaest ljudi pokušala je da osvoji 4.754 metra visok vulkan Ključevska sopka, koji se nalazi na poluostrvu Kamčatka, ali je njih šest palo u provaliju i umrlo, a ostali su zaglavljeni na planini.

U grupi je bilo deset penjača i dva vodiča. Na put su krenuli u utorak, ali se nesreća dogodila u subotu. Na visini od 4.200 metara smrtno je palo šest osoba. Ostale su pokušali da spasu helikopterom u nedelju, ali je vetar bio prejak, a temperature preniske da bi helikopter sleteo na visinu od 3.300 metara.

U oblasti je veoma hladno, temperature na obroncima vulkana pale su na -14 stepeni Celzijusa. Spasioci će u ponedeljak ponovo pokušati da dođu do zarobljenih ljudi.

Ključevska Sopka je najviši od više od 160 vulkana koji se nalaze na poluostrvu Kamčatka. Zbog izuzetne prirodne lepote ovo područje je uvršteno i na Uneskovu listu baštine. Ali stručnjaci upozoravaju da je penjanje na Ključevsku sopku, čiju površinu čine vulkanske stene, sneg i led, veoma opasno kako zbog velike nadmorske visine, tako i zbog opasnosti od erupcije. To je ujedno i najviši aktivni vulkan u Evroaziji i ujedno najviša planina u Sibiru.

Kurir.rs/RTV Slo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja