NOVA NEMAČKA BRIGADA ISKRCALA SE U LITVANIJI: Tehnika, vojnici i vojna oprema stigli trajektom!
Foto: Shutterstock

jačanje Baltika

NOVA NEMAČKA BRIGADA ISKRCALA SE U LITVANIJI: Tehnika, vojnici i vojna oprema stigli trajektom!

Planeta -

Prvi vojnici nemačke brigade stigli su danas u Litvaniju u okviru planova NATO da ojača svoje istočno krilo u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Komandna jedinica brigade sastavljena od stotinak vojnika i vojne opreme stigla je trajektom iz Kila u Nemačkoj u Klajpedu u Litvaniji.

Trenutno je u Litvaniji raspoređeno 1.500 nemačkih vojnika u okviru multinancionalnog taktičkog grupisanja NATO u zemlji formiranog 2017. godine.

Posle samita NATO u Madridu ove godine Nemačka, koja komanduje tom grupacijom, je obećala da će pojačati napore.

Na samitu su se vodje atlantskog bloka obavezale da će rasporediti jake dodatne snage spremne za borbu na istočno krilo koje će se povećati sa postojećih taktičkih grupacija na jedinice veličine brigade ako je potrebno. Brigada broji oko 4.000 ljudi.

"Naša poruka našim saveznicima ovde na istočnom krilu je da se obavezujemo da osiguramo bezbednost", rekao je novinarima komandant brigade Kristijan Navrat.

Komandna jedinica brigade će stalno ostati u Litvaniji dok će borbene jedinice dolaziti za vežbe, rekao je on.

"Naredne nedelje ćemo razgovarati o budućim obukamai vežbama, usmeričemo se svakako vrlo brzo i zatim ćemo rasporediti te snage za te vežbe", dodao je Navrat.

Visoki nemački vojni zvaničnik rekao je za Frans pres bi da prve vežbe na nivou bataljona mogle da se održe u oktobru.

Šef litvanskih kopnenih snaga Arturas Radvilas je rekao da je angažovanje Nemačke jako važno za njegovu zelju. Rekao je da su spremni da blisko saradjuju i da obezbede potrebne uslove za rasporedjivanje trupa i opreme.

U Litvaniji se takođe nalazi rotirajući američki bataljon koji je ojačan posle početka ruske invazije Ukrajine 24. februara, kao i mađarski i češki lovci koji služe u misiji vazdušne policije.

U 2017. godini četiri multinacionalne taktičke grupacije na nivou bataljona rasporedjene su u Litvaniji, Estoniji, Letoniji i Poljskoj. Njima rukovode Nemačka, odnosno Velika Britanija, Kanada i SAD.

Posle početka invazije Ukrajine zemlje članice NATO odlučile su da formiraju četiri nove taktičke grupacije u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track