REŠENJE ZA GLAD U AFRICI SU -BUBE: Britanski humanitarci posle pisanja medija dali objašnjenje kako ih koristiti! VIDEO
Foto: Shutterstock, Profimedia

bizarno

REŠENJE ZA GLAD U AFRICI SU -BUBE: Britanski humanitarci posle pisanja medija dali objašnjenje kako ih koristiti! VIDEO

Planeta -

Humanitarni projekat Ujedinjenog Kraljevstva ohrabruje Afrikance pogođene glađu da jedu insekte, a projekti imaju za cilj da razviju ovu praksu u Demokratskoj Republici Kongo i Zimbabveu.

Jestivi insekti se dugo proglašavaju kao izvor proteina sa efikasnim resursima, koji zahtevaju manje zemlje i vode nego konvencionalna stoka. Međutim, ukus i otpor kulture su se pokazali kao kamen spoticanja u širenju ove prakse u mnogim delovima sveta.

U pokušaju da se shvate značajne prednosti jedenja insekata na papiru, projekat pomoći Ujedinjenog Kraljevstva u DRC-u vredan 50.000 funti na jelovnik stavlja afričke gusenice, migratorne skakavce i crne muhe.

Inicijativa se sprovodi u provincijama Severni i Južni Kivu u DRC-u, gde je stočarstvo jedan od retkih načina da se zarađuje za život za ruralno stanovništvo. Ali kako populacija u ovim regionima raste, prostor za stočarstvo je sve manji, a uzgoj govedine otežava snabdevanje vodom.

Dvadeset tri vrste insekata već se konzumiraju u regionu Južnog Kivua, iako ih Kongoanci obično ne uzgajaju, već ih oportunistički sakupljaju u zavisnosti od sezone. Jestivi insekti koji se obično jedu u regionu uključuju afričkog palminog žižaka, buba za smeće, termite i cvrčke.

Projekat je naveden na veb stranici za praćenje razvoja Kancelarije za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj kao nastoji da „promoviše proizvodnju insekata za ljudsku hranu i za upotrebu u proizvodnji stočne hrane“. Rečeno je da će inicijativa trajati od marta do decembra 2022. godine sredstvima koje je obezbedila Katolička agencija za prekomorski razvoj (Cafod), dobrotvorna organizacija u Engleskoj i Velsu. Cafod nije odgovorio na upit Gardijana o tome kako namerava da iskoristi novac. [Međutim, nakon objavljivanja Cafod je rekao da je „potpuno pogrešno tvrditi da program ohrabruje ljude da jedu insekte“ i da je ovo lokalni projekat za uzgoj insekata za hranjenje riba, osiguravajući da budu bogatiji proteinima kada se konzumiraju.]

U međuvremenu, u Zimbabveu je u toku još jedan razvojni projekat za korišćenje crva mopane u kašama koje se služe u školama. Sluzave zelene gusenice, koje se pretvaraju u carske moljce, već se obično beru za ishranu sa vegetacije tokom kišnih sezona u ruralnim delovima Zimbabvea.

Sa 300.000 funti iz budžeta za pomoć, zvaničnici planiraju da nahrane siromašnu decu uzrasta od sedam do 11 godina u južnom gradu Gvandi i glavnom gradu Harareu, kašom od buba, koja, kako kažu, ima koristi od toga što je bogata ključni vitamini i minerali, uključujući fosfor, kalijum, gvožđe, bakar, cink, mangan, natrijum, vitamine B1 i B2 i niacin.

Voditelj projekta, dr Alberto Fiore, profesor hemije i tehnologije hrane na Univerzitetu Abertai u Dandiju, rekao je da se Zimbabveanci u velikoj meri oslanjaju na kukuruz, koji ima malo proteina, esencijalnih minerala, aminokiselina i masnih kiselina.

Fiore je rekao da su on i njegov tim izmislili formulu koja kombinuje lokalno uzgojene crve mopane sa žitaricama i voćem koje ne treba da se uvozi – što je značajna korist jer rat u Ukrajini i jak američki dolar čine hranu uzgojenu u inostranstvu sve nedostupnijom.

Iako nije želeo da otkrije svoj recept pre objavljivanja podataka studije, Fiore je rekao da njegova kaša na bazi insekata sadrži žitarice, uključujući sirak i proso. Rekao je da je siguran da je jelo ukusno, jer je njegov istraživački tim sproveo testove ukusa potrošača u Škotskoj, zemlji koja se dugo povezivala sa kašom.

Pripremanje obroka zasnovanog na bubama samo je prva faza projekta. Biće sprovedeno nasumično kontrolno ispitivanje kako bi se videlo da li deca koja jedu doručak imaju bolje rezultate u školi i da li njihova težina postaje zdravija.

„Takođe aktivno podstičemo ljude u razvijenom svetu da uključe insekte u svoju ishranu", kaže on.

„Sa populacijom koja ima apetit da daleko premašuje planetarne granice, i sa trenutnom poljoprivredom koja uništava biodiverzitet i menja klimu, nemamo drugog izbora osim da promenimo način na koji proizvodimo i konzumiramo hranu… i naše stavove o ovoj temi.

Oba projekta pomoći su finansirana kroz istraživanje i inovacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKRI), nezavisno telo Odeljenja za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju.

Portparol UKRI-a je rekao: „Podržavamo određene istraživačke projekte finansiranjem, ali očekujemo da će stečena učenja i znanja biti od koristi građanima širom sveta, bez obzira na njihov ekonomski status. Proteinske i ekološke prednosti konzumiranja insekata su naširoko objavljene širom sveta.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track