BRITANSKI SPECIJALCI UMALO DA ISPADNU JAKO GLUPI: Evo kako su skoro odali poverljive podatke ruskim obaveštajcima!
Foto: Shutterstock, EPA/ANDY RAIN

i oni bi na putina

BRITANSKI SPECIJALCI UMALO DA ISPADNU JAKO GLUPI: Evo kako su skoro odali poverljive podatke ruskim obaveštajcima!

Planeta -

Vojnici specijalnih snaga u Velikoj Britaniji umalo su otkrili lokacije tajnih vojnih baza Putinovim špijunima u aplikaciji za fitnes. Naime, na Stravi su svoje trkačke i biciklističke rute podelili pripadnici elitne Specijalne vazdušne službe i Specijalne brodske službe.

Mnoge trake, vidljive svakom korisniku aplikacije, bile su oko perimetra visoko poverljivih lokacija za obuku u istočnoj Evropi — potencijalno otkrivajući vitalne informacije Rusiji.

Vojnici su takođe detaljno opisali trke i vožnje biciklom oko svojih strogo čuvanih baza u Herefordu i Pulu u Dorsetu. Objavljeni su i lični podaci, uključujući slike snimljene na stranim putovanjima, kućne adrese i fotografije najmilijih.

Britanski obaveštajci su upozorili da ruski špijuni GRU pokušavaju da gađaju timove specijalnih snaga koristeći svoje telefonske podatke.

Izvor odbrane je rekao: "Ova informacija je tamo da bi svako mogla da vidi. Iskreno, užasna je. Ako bi neko hteo da uradi nešto zlokobno sa ovom informacijom, to bi bilo veoma lako."

Ministarstvo odbrane je saopštilo da ne komentariše specijalne snage.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track