SLIKA SA VOJNE VEŽBE GOVORI MNOGO O PUTINU: Ruski predsednik vidno raspoložen posmatrao sve, društvo mu pravi Šojgu! VIDEO
Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV

jasno

SLIKA SA VOJNE VEŽBE GOVORI MNOGO O PUTINU: Ruski predsednik vidno raspoložen posmatrao sve, društvo mu pravi Šojgu! VIDEO

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin snimljen je danas kako se smeje i šali sa svojim ministrom odbrane dok je posmatrao veliku vojnu vežbu na dalekom istoku Rusije, hiljadama kilometara daleko od rata u Ukrajini.

U vežbama Vostok (Istok) učestvuju i vojnici iz Kine i Indije, mada nije jasno da li jedinice iz tih zemalja učestvuju u delu koji je Putin posmatrao.

Vojni kanal Zvezda prikazao je snimak Putina kako sedi pored ministra odbrane Sergeja Šojgua. Obojica su nosili vojne borbene jakne i šalili su se dok su slušali telefonski razgovor između Šojguovog zamenika i načelnika Generalštaba.

Održavanjem vežbi Putin izgleda kao da šalje signal da ruska vojska može da funkcioniše kao i obično uprkos zahtevima rata u Ukrajini, u kojem su njegove snage pretrpele velike gubitke u ljudstvu i opremi kada je njihovo napredovanje zaustavljeno nakon zauzimanja oko petina zemlje.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da u vojnim vežbama, koje su počele 1. septembra, učestvuje samo 50.000 vojnika, samo delić od 300.000 koliko je navodno učestvovalo 2018. Zapadni vojni analitičari kažu da veruju da su obe brojke preuveličane.

Ministarstvo odbrane objavilo je u utorak snimak pomorskog dela vežbe na kojem se vidi kako ruska pacifička flota uvežbava lansiranje krstarećih raketa Kalibr, dodajući da je uspešno pogođen cilj udaljen više od 300 kilometara.

U ponedeljak su ruski i kineski ratni brodovi uvežbavali odbijanje neprijateljskog vazdušnog napada artiljerijskim sistemima protivvazdušne odbrane. Prošle nedelje su ratni brodovi dve zemlje izveli protivbrodske, protivvazdušne i protivpodmorničke odbrambene misije u Japanskom moru, saopštilo je ministarstvo.

Putin i kineski lider Si Đinping su u februaru proglasili partnerstvo bez ograničenja i najavili da će bliže sarađivati protiv Zapada. Indija je poslala vojni kontingent na vežbe za koje kaže da učestvuje u „zajedničkim vežbama na terenu, borbama i vežbama vatrene moći“.

Rusija je najveći dobavljač vojne opreme Indiji, koja se pridružila vežbama nakon što su Sjedinjene Države rekle da su zabrinute da bilo koja zemlja sada održava takve manevre sa Rusijom.

Moskva kaže da „ratne igre“ uključuju vojne kontingente i posmatrače iz Alžira, Laosa, Mongolije, Nikaragve, Sirije i šest bivših sovjetskih republika.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track