SAD LANSIRA U SREDU UJUTRO INTERKONTINENTALNU BALISTIČKU RAKETU MINUTEMAN III Pentagon: Projektil nenanoružan! Rusija obaveštena
Foto: Shutterstock

Brifing na reci potomak

SAD LANSIRA U SREDU UJUTRO INTERKONTINENTALNU BALISTIČKU RAKETU MINUTEMAN III Pentagon: Projektil nenanoružan! Rusija obaveštena

Planeta -

Brigadni general američkog ratnog vazduhoplovstva Patrik Rajder saopštio je danas u Pentagonu da će u sredu ujutro 7. septembra 2022. biti obavljeno testiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III.

Lanisranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III biće obavljeno u bazi svemirskih snaga Vandeberg u Kaliforniji.

"Ovo je rutinski test", naveo je general Rajder ispred Komande za globalni udar RV SAD.

General Rajder je naveo da se radi o operativnom probnom lansiranje nenaoružane interkontinentalne balističke rakete.

Pentagon je saopštio i da je u skladu sa predviđenom procedurom o ovom testiranju obaveštena i Rusija.

Inače, probno testiranje ove interkontinentalne balisitičke rakete trebalo je da se održi početkom avgusta, ali je testiranje Bajdenova administracija odložila kako bi izbegla eskalaciju napetosti sa Kinom koja je izvodila vojne vežbe oko Tajvana.

Minuteman III je trostepna interkontinentalna balistička raketa na čvrsto gorivo, koja može da nosi tri do šest nezavisno usmerenih nuklearnih bojevih glava MK-12A. Maksimalni domet ove rakete je 13.000 kilometara. Operatvine rakete nose po jednu nuklearnu bojevu glavu u skladu sa sporazumima o kontroli naoružanja između Sjedinjenih Država i Rusije. Proizvedena u Boeingu.

Dimenzije rakete: dužina 18,2 metara, prečnik 182, 88 cmm.

Kuri.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track