KLJUČNI DOGAĐAJI KRALJICE ELIZABETE: U istoriji njene vladavine po prvi put novi premijer nije bio u Bakingemskoj palati
Foto: EPA

Velika britanija

KLJUČNI DOGAĐAJI KRALJICE ELIZABETE: U istoriji njene vladavine po prvi put novi premijer nije bio u Bakingemskoj palati

Planeta -

Vest o zdravstvenom stanju britanske kraljice Elizabete je glavna vest na svim svetskim medijima, koji iz minuta u minut prate dešavanja oko njee.

Britanski Gardijan objavio je hronologiju ključnih događaja koji su bili vezani za kraljicu Elizabetu II.

21. jul 2022: Kraljica je otputovala u svoj privatni zamak Balmoral u Škotskoj na početak svog tradicionalnog letnjeg raspusta.

28. jul 2022: Princ od Velsa predstavlja kraljicu na ceremoniji otvaranja Igara Komonvelta i čita poruku kraljice koja je stavljena u štafetu Igara Komonvelta.

8. avgust 2022: Kraljičina tradicionalna dobrodošlica u zamak Balmoral od strane počasne garde se navodno održava nasamo unutar terena, a izvor kaže

„Ovo je promena u skladu sa događajima koji se prilagođavaju udobnosti Njenog Veličanstva“.

3. septembar 2022: Kraljica propušta Braemar Gathering, popularni događaj Highland Games, a princ od Velsa zvanično otvara novu strukturu kojom se proslavlja kraljičin platinasti jubilej. Podrazumeva se da je odluka doneta radi udobnosti šefa države.

6. septembar 2022: Kraljica prima Borisa Džonsona u zamku Balmoral dok on napušta funkciju pre nego što ona pozdravlja Liz Trus da je zamoli da formira vladu i postane premijer.

Kraljica Elizabeta je po prvi put u istoriji svoje vladavine izvršila primopredaju dužnosti u Aberdinširu, a ne u Bakingemskoj palati.

7. septembar: Kraljica odlaže svoj sastanak Tajnog saveta nakon što su je kraljevski lekari savetovali da se odmori.

8. septembar: Bakingemska palata objavljuje da je kraljica pod medicinskim nadzorom u Balmoralu, a kraljevski lekari kažu da su zabrinuti za njeno zdravlje.

Članovi kraljevske porodice, uključujući princa od Velsa, vojvodu od Kembridža, kraljevsku princezu i vojvodu i vojvotkinju od Saseksa, žure da budu uz nju.

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track