POKAZIVALA JE VAŽNOST TRAJNIH VREDNOSTI U MODERNOM SVETU! Stižu telegrami saučešća povodom smrti kraljice Elizabete
Foto: Shutterstock

tuga u velikoj britaniji

POKAZIVALA JE VAŽNOST TRAJNIH VREDNOSTI U MODERNOM SVETU! Stižu telegrami saučešća povodom smrti kraljice Elizabete

Planeta -

Povodom smrti engleske kraljice Elizabete II oglasili su se i saučešće uputili mnogobrojni svetski zvaničnici i šefovi država.

Britanska premijerka Liz Tras odala je poštu pokojnoj kraljici Elizabeti Drugoj, u isto vreme ponudivši podršku i lojalnost novom monarhu nacije kralju Čarlsu.

- Mi sada ulazimo u novu eru u veličanstvenoj istoriji naše zemlje, tačno kao što bi njeno veličanstvo želelo rečima - Bože, čuvaj kralja! - izjavila je Tras ispred sedišta Vlade u Londonu.

Trasova je istakla da je kraljica Elizabeta bila "sama duša Velike Britanije" i stena na kojoj je moderna Britanija izgrađena.

Bivši britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da je zemlja osetila dubok i lični osećaj gubitka zbog smrti britanske kraljice Elizabete Druge.

Boris Džonson
Boris Džonsonfoto: MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

- Izgledala je tako vanvremena i tako divna da se bojim da smo poverovali, poput dece, da će ona zauvek trajati, naveo je Džonson, preneo je Rojters.

- Talas za talasom tuge se kotrlja svetom, od Balmorala gde su naše misli sa celom kraljevskom porodicom i razbijaju se daleko izvan ove zemlje i širom tog velikog Komonvelta nacija koje je ona toliko cenila i koje su je zauzvrat cenile, istakao je on.

Saučešće su uputili Bela kuća, premijer Kanade Džastin Trudo, predsednik Francuske Makron...

- U srcima i mislima smo sa porodicom kraljice i narodom Ujedinjenog Kraljevstva. Naš odnos sa narodom Ujedinjenog Kraljevstva stalno je jačao, i to je nešto sto je naglašavao i predsednik SAD, navela je predstavnica za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Kanadski premijer rekao je da je vest o smrti kraljice donela veliku tugu, prenosi Blic pisanja Tanjuga.

- Ona je bila stalno prisutna u našim životima i ostaće zauvek važan deo istorije naše zemlje, naveo je Trudo, prenosi Rojters.

- Njeno Veličanstvo je više od 70 godina oličavalo kontinuitet i jedinstvo britanske nacije. Sećam je se kao prijatelja Francuske, ljubazne i srdačne kraljice koja je ostavila trajan trag i utisak na svoju zemlju i vek u kojem je živela, naveo je Makron.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: EPA / Christophe Petit Tesson

Saučešće je uputio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Naše su misli s kraljevskom porodcom i svima onima koji žale za kraljicom Elizabetom II u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom sveta. Jednom prozvana Elizabeta Postojana, svojom službom i predanošću uvek nam je pokazivala važnost trajnih vrednosti u modernom svetu, rekao je Šarl Mišel.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe se oglasio.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: EPA/Sergey Dolzhenko

- S dubokom tugom smo saznali za smrt njenog veličanstva Kraljice Elizabete II. U ime naroda, izražavamo iskreno saucešce kraljevskoj porodici, celom Ujedinjenom Kraljevstvu i Komonveltu zbog ovog nepopravljivog gubitka. Naše misli i molitve su s vama, naveo je on.

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da je Britanija izgubila ne samo monarha, već i matrijarha nacije.

- Izgubili smo ne samo našeg monarha, već i matrijarha naše nacije, figuru koja je više od bilo koje druge okupila našu zemlju, držala nas u kontaktu s našom boljom prirodom, personifikovala sve ono zbog čega smo ponosni što smo Britanci - rekao je Bler.

Kao najdugovečniji i šef države koji je najduže vladao Velikom Britanijom, kraljica Elizabeta Druga bila je cenjena zbog svoje milosti, dostojanstva i posvećenosti širom sveta, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

- Ona je bila ohrabrujuće prisustvo tokom decenija velikih promena, uključujući dekolonizaciju Afrike i Azije i evolucije Komonvelta, naveo je Gutereš, preneo je Rojters.

Kraljica Elizabeta II bila je dobar prijatelj Ujedinjenih nacija i dva puta je posetila naše sedište u Njujorku, u razmaku od više od 50 godina, istakao je on.

Prema Guterešovim rečima, ona je bila duboko posvećena mnogim dobrotvornim i ekološkim ciljevima i dirljivo je govorila delegatima na COP26 klimatskim pregovorima u Glazgovu.

- Želeo bih da odam počast kraljici Elizabeti II za njenu nepokolebljivu, doživotnu posvećenost služenju svom narodu. Svet će dugo pamtiti njenu odanost i vođstvo, naglasio je generalni sekretar UN.

Američki predsednik Džo Bajden i prva dama Džil Bajden rekli su da je kraljica "bila više od monarha. Ona je definisala eru."

-U svetu stalnih promena, ona je bila stalno prisustvo i izvor utehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu poznavali svoju zemlju bez nje. Stalno divljenje kraljici Elizabeti II ujedinilo je ljude širom Komonvelta. Sedam decenija njene vladavine koja je stvarala istoriju svedočilo je o dobu ljudskog napretka bez presedana i napredovanju ljudskog dostojanstva, naveo je Bajden.

-Ona je bila prvi britanski monarh sa kojim su ljudi širom sveta mogli da osete ličnu i neposrednu vezu – bilo da su je čuli na radiju kao mladu princezu kako razgovara sa decom Ujedinjenog Kraljevstva, ili su se okupili oko svojih televizora na njenom krunisanju, ili gledali njen poslednji božićni govor ili njen platinasti jubilej na svojim telefonima. A ona je, pak, ceo svoj život posvetila njihovoj službi, dodao je on.

Bajden je podsetio da se sa kraljicom upoznao još 1982, kada je sa delegacijom Senata putovao u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track