LJUBAVNA PRIČA KRALJICE ELIZABETE II I PRINCA FILIPA: Sreli se kada je ona imala 13, preko pisama se zaljubili
Foto: Profimedia

više od 7 decenija bili u braku

LJUBAVNA PRIČA KRALJICE ELIZABETE II I PRINCA FILIPA: Sreli se kada je ona imala 13, preko pisama se zaljubili

Planeta -

Kraljica Elizabeta II danas je umrla u Blamoralu u Škotskoj u 96. godini.

Vest o njenoj smrti potvrdila je Bakingemska palata.

- Kraljica je preminula mirno u Balmoralu danas popodne, navodi se u saopštenju Bakingemske palate, preneo je Rojters.

Informacije o lošem zdravstvenom stanju kraljice Elizabete počele su da se šire nedugo nakon smrti njenog voljenog supruga princa Filipa, koji je preminuo 9. aprila prošle godine.

Ljubav kraljice Elizabete II i princa Filipa nije bila poljuljana uprkos brojnim nevoljama, kao što su bili razvodi u porodici, smrt princeze Dajane, kao i spekulacije o navodnom ljubavnim aferama.

Bili su više od 7 decenija u braku.

kraljica Elizabeta
kraljica Elizabetafoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Sve je počelo na koledžu

Na sudbonosnom prvom sastanku, na Britanskom kraljevskom pomorskom koledžu u Dartmoutu, Filip je dobio zadatak da zabavi Elizabetu i njenu mlađu sestru Margaret dok su njihovi roditelji, kralj Džordž VI i kraljica Elizabet, bili na jednom događaju. Prema navodima poznavalaca prilika, Filip, inače princ grčkog porekla koji je rođen na Krfu, odmah je šarmirao buduću kraljicu.

Uprkos simpatiji, romansa je još uvek bila daleko. Zbog razlike u godinama, Filip je nju tada posmatrao kao dete - princeza Elizabeta tada je imala tek 13, a princ 18 godina.

Vojvoda od Edinburga je zbog izbijanja Drugog svetskog rata narednih pet godina služio u ratnoj mornarici, ali uprkos ratnim dešavanjima imao je prepisku sa Elizabetom.

princ Filip i kraljica
princ Filip i kraljicafoto: - / Ferrari / Profimedia

Verdiba u tajnosti

Njih dvoje su se preko pisama zaljubili, a princ Filip je zaprosio kraljicu na kraju rata, tokom šetnje terenom Balmoral kada je imala 19 godina.

Filip i Elizabeta morali su da drže u tajnosti njihovu veridbu skoro dve godine, dok kraljica nije proslavila 21. rođendan.

Par se venčao 20. novembra 1947. godine u Vestminsterskoj opatiji uz prisustvo 2.000 zvanica. Ceremoniju je tada prenosio britanski javni servis BBC, a prema nekim podacima 200 miliona gledalaca širom sveta pratilo je kraljevsko venčanje.

Iako je venčanje bilo, postoje neki detalji koji će najverovatnije zauvek ostati tajna. Jedan od njih je gravura unutar burme koju nosi kraljica Elizabeta.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Humor je ključ

Bivši sekretar Diki Arbiter, koji je iz prve ruke posmatrao život bračnog para, tvrdi da je između njih atmosfera uvek bila prijatna.

- Kraljica u svakoj situaciji može da nasmeje Filipa. Ono što vidite u javnosti nije ni nalik na to kakav je kraljevski par privatno - govorio je Arbirer, a prenosi "Sun".

Kraljica Elizabeta i princ Filip bili u braku 74. godina i zajedno imaju četvoro dece.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track