KEVTAVI POKRETNI TEPIH: Kako su kraljičini voljeni psi testirali živce svih u palati VIDEO, FOTO
Foto: PA / PA Images / Profimedia

odlazak kraljice

KEVTAVI POKRETNI TEPIH: Kako su kraljičini voljeni psi testirali živce svih u palati VIDEO, FOTO

Planeta -

Bili su simbol britanske kraljevske porodice kao i kruna: korgiji kraljice Elizabete II, koji su joj prethodili kao "pokretni tepih“ gde god da je živela, bili su druga kraljevska dinastija koja je izazvala fascinaciju širom sveta.

Prikazivali su se na portretima, zvaničnim fotografijama i na zlatnoj jubilarnoj kruni ostrva Man, a čak su i ovekovečeni u porcelanu.

Kada je 13-godišnji Monti umro ubrzo nakon što je glumio u Džejms Bond skeču na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, u čituljama su hvalili njegov nastup.

Kraljica Elizabeta
foto: PA / PA Images / Profimedia

Korgiji imaju svoju stranicu na Vikipediji a pitanje "Koja su imena kraljičinih korgija?“ redovno je u prvih 10 pitanja koja se najčešće postavljaju na zvaničnom sajtu britanske monarhije. Ovi psi su bili sastavni deo njenog života od trenutka kada je njen otac, tada vojvoda od Jorka, 1933. kupio Dukija, pembrukširca, a ona je dobila svog psa Suzan kao poklon za 18. rođendan.

Suzan je čak otišla na njen medeni mesec, sakrivena ispod putnih prostirki i pored boce tople vode, dok su se princeza Elizabeta i princ Filip vozili kroz London da bi uhvatili voz za Hempšir.

Kraljica Elizabeta
foto: PA / PA Images / Profimedia

Predstavila je svetu "dorgije“, uparivši svog korgija Tajni sa još sitnijim jazavčarom Pipkinom koji je pripadao princezi Margaret. Kada su je jednom pitali kako su nadoknadile razliku u veličini rasa, dobili su vrlo neposredan odgovor: "Oh, vrlo je jednostavno: imamo malu ciglu na koju mogu da stanu“.

Kinološki klub je bio manje impresioniran. "Jazavičari su evoluirali da jure jazavce u rupe, a korgiji da skupljaju stoku. Ako neko izgubi krdo stoke u jazavčevoj rupi, onda su to psi koji će ih izvući napolje“, prokomentarisali su tada.

Tokom svog života kraljica je posedovala više od 30 korgija i dorgija. Nisu svi bili toliko oduševljeni, uključujući i princa Filipa, koja su često čuli da uzvikuje: "Prokleti psi. Zašto ih imaš toliko?"

Suzan, od koje je većina poticala, stekla je slavu tako što je ujela za gležanj kraljevskog časovničara Leonarda Habarda i grickala noge raznih slugu, detektiva, policajca i gardiste po imenu Alfred Edž.

Drugi, Kelpi, bio je "osumnjičen" da je uništio slagalicu koju je Kraljica pozajmila iz Britanske biblioteke slagalica.

Kraljevsko osoblje, koje se neprestano spoticalo o pse, moralo je da ide palatom i dvorcima naoružano upijajućim papirom i sifonom za sodu da bi raščistilo male "nezgode". Jedan lakej je, u znak osvete, jednom zalio hranu za pse džinom i viskijem i posmatrao ih kako pripiti trčkaraju po baštama palate. Ubrzo je degradiran.

Kraljica Elizabeta
foto: PA / PA Images / Profimedia

Prijatelji kažu da su ovi psi bili kraljičina radost i način da se opusti. Šetnje i razgovor s njima bili su način da se otrese tereta posla. Volela je da ih hrani sama, a njihova jela pripremali su kraljevski kuvari.

Njena bivša medicinska sestra, kasnije pomoćnica Bobo Makdonald, jednom je živopisno oslikala prirodu odnosa između kraljice i njenih kućnih ljubimaca. Ako bi kraljica ušla u sobu noseći tijaru, psi bi "nemo ležali na tepihu u raspoloženju keltske depresije“, ali ako bi stigla sa maramom, počeli bi da "skakuću gore-dole“ znajući da idu na šetnju.

Kraljica Elizabeta
foto: PA / PA Images / Profimedia

Često je morala da pozove psihologa za pse da koriguje njihovo loše ponašanje. Preporučio joj je da upotrebi alarm za silovanje kako bi prekinula redovne pseće svađe. A kada je engleski bul terijer princeze Ane, Florens napao i ubio Farosa, jednog od njenih najstarijih korgija, to je pokvarilo porodičnu proslavu Božića u Sandringemu 2003. godine.

Faros je sahranjen u Sandringemu na maloj parceli gde je svaki od njenih korgija položen ispod nadgrobnih spomenika koje je individualno dizajnirala sama kraljica.

Godine 2009., delimično zahvaljujući sopstvenoj dugovečnosti, odlučila je da prestane da ih uzgaja. Na kraju su joj ostala tri psa: Kendi sada prilično ostarela, mladi korgi po imenu Mjuik i još jedno štene korgija koje je zamenilo štene dorgija Fergusa, koje je neočekivano uginulo u maju 2021.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track