Najnovije vesti

PROTESTI U KATALONIJI: Desetine hiljada separatista na ulicama Barselone traži nezavisnost (VIDEO, FOTO)
Foto: Printscreen/Youtube

PROTESTI U KATALONIJI: Desetine hiljada separatista na ulicama Barselone traži nezavisnost (VIDEO, FOTO)

Planeta

Desetine hiljada Katalonaca izišlo je na ulice Barselone kako bi zatražilo nezavisnost od Španije.

Gotovo pet godina nakon neuspešnog otcepljenja, skup koji se održao u nedelju imao je slogan "Vratimo se da pobedimo: Nezavisnost!".

Španija, Katalonija, protesti, nezavisnost
foto: Printscreen/Youtube

Kako navodi "AP" oko 150.000 katalonskih separatista okupilo se u nedelju u Barseloni, pokušavajući da ponovo podstaknu pokret za nezavisnost.

Tokom protekle decenije, miting 11. septembra koji se tradicionalno održava na glavni praznik Katalonije bio je žarište separatističkog pokreta ovog bogatog severoistočnog regiona. Redovno privlači nekoliko stotina hiljada ljudi koji traže stvaranje nove zemlje u zapadnom Mediteranu.

Međutim, jedinstvo između političkih partija koje se zalažu za nezavisnost i grupa civilnog društva koje su predvodile inicijativu za nezavisnost u oktobru 2017. (koja nije dobila međunarodnu podršku) u opasnosti je da se raspadne zbog suprotstavljenih stavova o tome kako dalje.

Španija, Katalonija, protesti, nezavisnost
foto: Printscreen/Youtube

Katalonska nacionalna skupština (ANC), građanska grupa koja je organizovala ovaj protest, oštro se protivi razgovorima koje katalonska vlada vodi sa centralnom vladom Španije u Madridu. Ova uticajna organizacija kaže da je izgubila poverenje u političke stranke i da je spremna da krene dalje bez njih ka novom pokušaju raskida sa Španijom.

Za razliku od ranijih protesta koje su obeležili brojni sukobi sa policijom, prema izveštajima španskih medija, ovi su protekli mirno.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja