DA LI ĆE ĐORĐIJA MELONI POSTATI PRVA ŽENA NA ČELU ITALIJE: Izborne ankete ukazuju na pobedu desnice! Vraća se i Salvini
Foto: EPA/ ETTORE FERRARI

25. septembar dan d

DA LI ĆE ĐORĐIJA MELONI POSTATI PRVA ŽENA NA ČELU ITALIJE: Izborne ankete ukazuju na pobedu desnice! Vraća se i Salvini

Planeta -

U Italiji će 25. septembra biti održani vanredni parlamentarni izbori nakon pada Dragijeve vlade. Ankete predviđaju pobedu stranke "Fratello Italia" koju predvodi harizmatični "postfašista" Đorđija Meloni. Krajem jula, Mario Dragi, bivši šef Evropske centralne banke (ECB) kojeg mnogi vide kao potencijalnog spasioca italijanske ekonomije, podneo je ostavku na mesto premijera nakon što je izgubio podršku u okviru široke koalicije.

Italijanski predsednik Serđo Matarela najavio je 25. septembar kao datum za vanredne izbore. Datum se skoro poklapa sa stogodišnjicom dolaska na vlast fašističkog diktatora Benita Musolinija.

Dobar mesec nakon sloma Dragijeve vlade, ankete pokazuju pobedu jedine velike stranke koja nije učestvovala u njegovoj koaliciji. Očekuje se da će krajnje desničarska konzervativna stranka Fratello Italia dobiti 24 odsto glasova, prema merenjima na sajtu Politiko.

Sledi levičarska Demokratska partija (22%), nešto niže Salvinijeva liga (13%) i Konteov Pokret pet zvezdica (12%), zatim Berluskonijeva Napred Italija (8%) i nova centristička alijansa Rencija i Kalendea - Akcija i uživo Italija (7%).

Đorđija Meloni
foto: EPA

Italija bi stoga mogla da dobije samo prvu ženu premijera u istoriji - Đorđija Melonij - koja će, u slučaju pobede, najverovatnije tražiti savez sa Ligom i Napred Italijom.

Đorđija Meloni se stoga predstavlja kao dašak svežeg vazduha u italijanskom političkom prostoru, iako iza sebe ima više od 30 godina političke karijere tokom koje je, na primer, 2008. godine u Berluskonijevoj vladi postala najmlađa ministarka u istorija Italije u 31. godini. Ovo je samo jedna od mnogih kontradiktornosti kandidata za prvog premijera Italije.

"Kada ste žena, često ste potcenjeni, ali to vam može pomoći", prokomentarisala je Đorđa Meloni činjenicu da može da postane prva žena na čelu italijanske vlade.

„Svakako je sveže što imamo ženu na čelu stranke, i to izuzetno harizmatičnu ženu. Što se tiče njenog političkog profila, moramo naglasiti da je veoma efikasna u ubeđivanju birača, a ovi patriotsko-nacionalistički-suverenistički principi su efikasne, ali je tokom predizborne kampanje veoma inteligentno držala hladnokrvnost“, ocenjuje dopisnik RTV SLO iz Rima Janko Petrovec.

Ona želi da tokom kampanje predstavi stranku Braća Italije kao umerenu konzervativnu stranku po uzoru na britanske torijevce ili američke konzervativce. Pored toga, u kampanji je zauzela jasan prozapadni i proevropski stav i podržala Ukrajinu i sankcije Rusiji.

S druge strane, partija Braća Italije, nazvana po italijanskoj himni, i dalje u svom simbolu ima trobojni stilizovani plamen koji gori na Musolinijevom grobu.

„Da rezimiram, rekao bih da je njena izborna strategija izuzetno inteligentna, jer želi da ublaži ekstremnije desničarske stavove, ali, s druge strane, nije potrebno kopati duboko u prošlost da bi se videlo da je to suprotno. na ono što je stranka kroz nju kao lideri nedavno izrazila“, smatra Petrovec, navodeći svoj entuzijazam za izlazak iz evrozone i Bregzit kao model za Italiju.

Gorđija Meloni je odrasla sa samohranom majkom u radničkom predgrađu Rima i do danas zadržava svoj izraziti rimski naglasak.

Sa 15 godina pridružila se omladinskom krilu Italijanskog socijalnog pokreta (Movimento Soziale Italiano), koji su 1946. osnovale Musolinijeve pristalice i koji je bio otvoreno fašistička partija. Meloni je prošle godine u svojoj biografiji napisala da je tu „pronašla moju porodicu”.

Ubrzo je zapela za oko partijskom aktivisti Fabiju Rampeliju i pobedila na svojim prvim lokalnim izborima sa 21 godinom. "Meloni je bila plava, plavooka, sitna, opuštena i duhovita. Takođe je bila veoma konkretna i ne ideološka. Svi kvaliteti koji su nam bili potrebni da podignemo italijansku desnicu na viši nivo", rekao je za Rojters aktuelni šef poslaničke grupe.

Neofašistička partija se transformisala u Nacionalnu alijansu 1990-ih, kasnije se pridružila najjačoj partiji desnog centra, Berluskonijevoj Napred Italija, a kasnije se od nje odvojila zbog ideoloških razlika.

Meloni je 2012. godine bila jedan od osnivača nove nacionalističke partije Braća Italije, nazvane po naslovu italijanske državne himne. Kao lider stranke, 2008. godine postala je najmlađi italijanski ministar u Berluskonijevoj vladi sa 31 godinom, kada je preuzela resor za mlade.

Od tada je italijanska javnost u više navrata šokirana fotografijama članova stranke kako se razmeću fašističkim simbolima, koji su na kraju ostali na obeležjima stranke. Zbog svega navedenog, mediji su Melonija nekoliko puta nazivali „postfašističkim” kandidatom.

Njena nacionalistička i klerikalna uverenja ostaju. „Da prirodnim porodicama, ne LGBT lobiju, da rodnom identitetu, ne rodnoj ideologiji, da kulturi života, ne ponoru smrti. Ne nasilju islama, da sigurnijim granicama, ne masovnoj imigraciji, da da radimo za naš narod, ne velikim međunarodnim finansijama“, rekao je on.skandirala je na kongresu krajnje desničarske španske stranke Voks u junu.

Njena mirna kampanja je potpuna suprotnost vatrenom govoru u Španiji i odražava njenu preciznost i marljivost. Ona je pozvala svoje saveznike da ne daju obećanja koja ne mogu ispuniti. Najavila je povećanje izdataka za odbranu i protivljenje Rusiji i Kini. Ona je obećala da će bezbedno upravljati krhkim italijanskim javnim finansijama. „Ovo neće biti uobičajene 'špagete i mandoline' Italija koje ne uspevaju da isporuče kada istorija zahteva," predvidela je ona za Rojters.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track