KRALJ ČARLS III I KRALJICA KAMILA POSETILI BRITANSKI PARLAMENT: Poslanici donjeg i gornjeg doma izrazili saučešće!
Foto: Profimedia

Odlazak u edinburg

KRALJ ČARLS III I KRALJICA KAMILA POSETILI BRITANSKI PARLAMENT: Poslanici donjeg i gornjeg doma izrazili saučešće!

Planeta -

Kralj Čarls III. i njegova supruga Kamila prihvatili su izraze saučešća od predstavnika donjeg i gornjeg doma parlamenta. Čarls III. obratio se i britanskom parlamentu.

Posle kovčega pokojne britanske kraljice Elizabete II. iz škotskog zamka Balmoral, gde je umrla, u nedelju je prevezena u palatu Holirudhaus u Edinburgu, biće ispraćena u procesiji do edinburške katedrale Sv. Giles. Tamo će publika imati priliku da prvi put poseti preminule pre nego što ih odvezu u London.

Kralj Čarls III. i njegova supruga Kamila posetili su britanski parlament, gde su dobili izraze saučešća od predstavnika donjeg i gornjeg doma parlamenta. Čarls III. obratio se i parlamentu.

Kraljevski par će potom otputovati u Edinburg, gde će kralj učestvovati u simboličnoj predaji ključeva grada u palati Holirudhaus. Ovom ceremonijom tradicionalno počinje Holirudska nedelja kada kraljica poseti Škotsku. Elizabeta II. poslednji put je primio i predao ključeve u junu ove godine, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Kralj Čarls, kralj Čarls III
foto: Profimedia

U ponedeljak popodne, kralj i drugi članovi kraljevske porodice učestvovaće u povorci centralnom ulicom Edinburga, poznatoj kao Kraljevska milja, nakon čega će kovčeg pokojne kraljice biti odnesen u crkvu Sv. Gilesa, gde će se održati verska ceremonija.

Nakon prve audijencije kod škotske premijerke Nikole Sterdžon i posete škotskom parlamentu, Čarls III će vratio u katedralu Sv. Džajlsa i prisustvovao krštenju svoje majke sa ostatkom kraljevske porodice.

U katedrali će pokojnica počivati 24 sata i tamo će publika imati priliku da prvi put dođe kod nje. Kako navodi Dauning strit, britanska premijerka Liz Trus pridružiće se kralju i njegovoj supruzi.

Hrastov kovčeg, prekriven škotskom kraljevskom zastavom i vencem od belog cveća, u nedelju je otpratilo sedam vozila od Balmorala do škotske prestonice. Na putu za Edinburg, gomile su se okupile pored puta da odaju počast pokojnom monarhu.

Odmarala se preko noći u palati Holirudhaus, koja je zvanična rezidencija britanskog monarha u Škotskoj. Danas popodne će ga predstaviti novi kralj Čarls III. i njena druga deca, princeza Ana, princ Endrju i princ Edvard, ispratili su do katedrale u procesiji centralnom ulicom škotske prestonice. Pokojnica će tu počivati 24 sata i javnost će moći da se od nje oprosti.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track