POKUPI UD KOJI SMO TI ODSEKLI ILI PLATI KAZNU: Muškarac kome su u bolnici amputirali nogu mora da plati oko 2000 evra
Foto: Printscreen/Youtube/Chubbyemu

bizarni slučaj iz baskije

POKUPI UD KOJI SMO TI ODSEKLI ILI PLATI KAZNU: Muškarac kome su u bolnici amputirali nogu mora da plati oko 2000 evra

Planeta -

Muškarac kome je u španskoj bolnici amputirana noga moraće da plati kaznu ako se ne vrati da pokupi svoj odsečeni ud.

Vlasti bolnice Bidasoa u Baskiji, pozvale su pacijenta da pokupi odsečenu nogu i plati račun za njeno "odlaganje".

Vlasti su saopštile da je pacijent dužan da organizuje "uklanjanje preko pogrebne kompanije, ljudskih ostataka koji su deponovani u bolnici Bidasoa“.

U saopštenju se navodi da će pacijent morati da plati troškove kremacije procenjene na 1.500 evra plus kaznu od nekih 400 evra.

Zastupnica pacijenata u Madridu, Karmen Flores, odluku bolničkih vlasti nazvala je etički problematičnom, ali je direktor direktor pogrebnog zavoda Araso u Irunu, Karlos Fernandez, poručio da takvi slučajevi nikako nisu retkost.

"Kada osoba ode u bolnicu gde je neophodno da im se amputira ud, centar primorava pacijenta da preuzme i ukloni amputirani deo tela“, rekao je Fernandez.

On je dodao da su lekari više zainteresovani za amputacije zahvaljujući tehnološkom napretku u razvoju proteza i tehnika rehabilitacije.

"Nažalost, danas je to mnogo češće, jer se život čoveka ceni više od uda koji se može zameniti protezom", rekao je Fernandez.

Medicinska direktorka zdravstvenih vlasti Baskije, Marija Eugenija Alkiza Eizagire rekla je da je bolnica mesecima pokušavala da obavesti pacijenta o njegovoj obavezi da pokupi ud.

Alkiza je rekao da će, ukoliko pacijent ne uzme odsečenu nogu "dosije biti prosleđen nadležnim organima kako bi oni mogli da potraže prinudno izvršenje i o trošku pacijenta uklone ljudske ostatke".

Pacijentu je proteklog vikenda istekao rok da preuzme odsečeni ud i izbegne kaznu. Dejli mejl navodi da nije poznato da li je čovek preuzeo svoju amputiranu nogu.Nije poznato da li je amputirani na vreme prikupio ud.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track