ZELENSKI SAOPŠTIO DA UKRAJINA NASTAVLJA OFANZIVU NA ISTOKU: Traži od Zapada još oružja da konačno porazi Ruse!
Foto: EPA/Sergey Dolzhenko

traži još municije i tehnike

ZELENSKI SAOPŠTIO DA UKRAJINA NASTAVLJA OFANZIVU NA ISTOKU: Traži od Zapada još oružja da konačno porazi Ruse!

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage u septembru ponovo preuzele kontrolu nad 6.000 kvadratnih kilometara teritorije, istovremeno pozivajući zapadne zemlje da ubrzaju isporuke oružja nakon što je Kijev preuzeo inicijativu na bojnom polju.

„Od početka septembra naši vojnici su već oslobodili 6.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije na istoku i jugu“, rekao je Zelenski u večernjem obraćanju i dodao da ukrajinska vojska nastavlja napredovanje.

Kijev je u nedelju saopštio da je ukrajinska vojska od početka kontraofanzive ponovo zauzela 3.000 kvadratnih kilometara teritorije, dok je u ponedeljak ukrajinski predsednik rekao da su uspeli da oslobode više od 20 gradova u oblasti Harkova i Donjecka. poslednja 24 sata.

Među oslobođenim mestima je, između ostalih, strateški važan grad Izjum, navodno jedan od najvećih logističkih centara ruske vojske. Prema ukrajinskim vlastima, ukrajinska vojska je postigla značajan uspeh i u južnoj Hersonskoj oblasti, u kojoj je zauzela oko 500 kvadratnih kilometara teritorije koja je ranije bila pod ruskom kontrolom.

Prema procenama američkih vojnih predstavnika, ruske snage su napustile svoje položaje u okolini Harkova i povukle se preko granice na rusku teritoriju.

Ukrajinske snage su od početka meseca nanele seriju poraza ruskim snagama u kontraofanzivi zapadnim oružjem, zbog čega je Zelenski pozvao Zapad na nova snabdevanja. Prema njegovim rečima, Ukrajina i Zapad tek treba da ojačaju saradnju da bi pobedili ruski terorizam.

Američki državni sekretar Blinken ocenio je u ponedeljak da je ukrajinska vojska značajno napredovala uz pomoć Zapada, ali je prerano za predviđanje konačnog ishoda rata.

„Ono što su uradili bilo je planirano veoma metodično, i naravno tome je pomogla značajna pomoć Sjedinjenih Država i drugih zemalja, što je osiguralo da Ukrajina ima opremu u svojim rukama za izvođenje kontraofanzive“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Ciudad de Mekico .

„Očigledno, svedoci smo značajnog napretka Ukrajinaca, posebno na severoistoku, što je rezultat podrške koju smo pružili, ali pre svega rezultat je izuzetne hrabrosti i otpornosti ukrajinskih oružanih snaga i ukrajinskih snaga. ljudi“, rekao je Blinken, koji je prošle nedelje nenajavljeno požurio u Kijev, gde je najavio nove isporuke američkog oružja.

Najnoviji paket američke vojne pomoći uključiće municiju za napredne raketne sisteme Himars, nakon što je raketni sistem zemlja-zemlja Nasams, koji može da obara i avione, već poslat u Ukrajinu.

Posle uspeha Ukrajine na bojnom polju, Moskva je uglavnom ćutala, ali je ruska strana priznala povlačenje ili „preraspodelu snaga“ u istočnom delu Harkovske oblasti zbog napredovanja ukrajinske vojske.

Ruski predsednik Vladimir Putin još nije javno odgovorio, ali je njegov portparol Dmitrij Peskov, na pitanje novinara da li Putin i dalje veruje vojnom vrhu, rekao samo da će ruske snage nastaviti operacije u Ukrajini dok se ne ostvare prvobitno postavljeni ciljevi.

Putin je u ponedeljak predsedavao sastankom o ekonomskoj situaciji, tvrdeći da se Rusija dobro drži uprkos stisku zapadnih sankcija.

RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track