OVO JE NAŠA VERZIJA OLUJE: Ukrajinski profesor opisao stanje na bojištu, ali je ukazao i na jednu značajnu razliku!
Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

analiza

OVO JE NAŠA VERZIJA OLUJE: Ukrajinski profesor opisao stanje na bojištu, ali je ukazao i na jednu značajnu razliku!

Planeta -

Ne, ovde nije bilo euforije, ali su vesti sa severa i istoka zemlje primljene kao olakšanje i najava šta nas čeka – kaže Maksim Kamenjecki, profesor Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, pozivajući se na najnovije vojne uspehe Ukrajinaca i oslobođenje tri značajna grada i mesta – Kupjanska, Izjuma i Balaklija u Harkovskoj oblasti.

Ofanziva snaga pod kontrolom Kijeva nije prestala, pošto je u ponedeljak saopšteno da su njihove snage u poslednja 24 sata stavile pod svoju kontrolu više od 20 naselja, među kojima i dva veća, Veliki Burluk i Dvoričnu, a njihova nastavljeno je brzo napredovanje na istoku ka granici sa Rusijom. U međuvremenu su se pojavili prvi snimci iz Izjuma na kojima se vidi kako Ukrajinci trijumfalno podižu svoju plavo-žutu dvobojnu zastavu u tom gradu.

ukrajinska vojska, Ukrajina
foto: Shutterstock

– Suočena sa brzim napredovanjem Ukrajine, Rusija je verovatno naredila povlačenje svojih snaga iz čitave oblasti Harkov zapadno od reke Oskil – saopšteno je u najnovijem izveštaju britanske odbrambene obaveštajne službe, dok je, prema ukrajinskom Generalštabu, ruski snage su napustile i grad Svatov u oblasti Lugansk , pa je otpor sveo samo na separatističke snage.

– Da naši uspesi nisu puka ratna propaganda – prokomentarisao je profesor Kamenjecki – govori vam i odmazda koja je usledila od Rusa.

Ceo svet priča o finti koju su Ukrajinci prodali Rusima, najavljujući udar na Herson na jugu, kako bi svom snagom jurnuli oko Harkova i dalje ka okupiranom severoistoku i istoku zemlje.

– Svako ko je upoznat sa načinom ratovanja na operativnom nivou zna da vojska koristi mnogo papirologije, odnosno da se svaka ofanziva i kontraofanziva priprema na osnovu obimne dokumentacije, ali i da svaka odluka u ovom pravcu sadrži deo prevare. Ovo je ovde prvo vrlo dobro pripremljeno, a potom sprovedeno – kaže on

Kako je moguće da Rusi nisu primetili grupisanje, koncentraciju ljudi i tehnike na jednom prostoru? – pitali smo ga.

- Taj deo je očigledno urađen u dubokoj tajnosti. Da nisu, bili bi razotkriveni, jer Rusi imaju svoje doušnike i celu mrežu na terenu, plus satelitsko izviđanje. Skrivanje vojnika bilo je od presudnog značaja, pa je korišćen policijski čas, kada su na snazi ograničenja kretanja. Čak je i vaša „Oluja“ izvedena na sličan način, odnosno koncentrisanjem na jedno i udaranjem u drugom pravcu, koristeći najslabije tačke protivnika – odgovara Kamenjecki, potvrđujući da hrvatska operacija služi Ukrajincima kao najbolji mogući primer sa iskustvom koje su stekli u proteklih šest meseci ratovanja.

– Postoji samo jedna razlika: „Oluja” je bila kraj, a ono što je urađeno oko Harkova samo je početak i najava onoga što sledi – objasniće on.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track