URSULA FON DER LAJEN: Ruska industrija je zaista na kolenima! Aeroflot ne leti, skupljaju čipove sa kućnih aparata za vojsku
Foto: EPA Stephanie Lecocq

GODIŠNJE OBRAĆANJE

URSULA FON DER LAJEN: Ruska industrija je zaista na kolenima! Aeroflot ne leti, skupljaju čipove sa kućnih aparata za vojsku

Planeta -

U svom godišnjem obraćanju o stanju u EU, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavlja dostignuća u protekloj godini i ciljeve Komisije za budućnost. Očekuje se da će u prvom planu govora biti suočavanje sa visokim cenama energenata.

Mi smo uz vas i uz ukrajinski narod“, rekla je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola na samom početku godišnjeg obraćanja i pozdravila počasnu gošću Olenu Zelensku, suprugu ukrajinskog predsednika. Nakon toga usledile su ovacije evropskih parlamentaraca, među kojima i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Mi sedimo ovde sa nelegalnom i neopravdanom invazijom na Ukrajinu, visokom inflacijom, rastućim cenama energenata, klimatskom katastrofom, rastućim problemima snabdevanja hranom i produbljivanjem krize u troškovima života. Ljudi očekuju od EU da ona odgovori", rekao je Metsola .

„Nikada ranije ovaj parlament nije raspravljao o stanju Unije sa ratom na evropskom tlu“, počela je svoje godišnje obraćanje predsednica Komisije, koja se obukla u plavo-žutu odeću u znak podrške Ukrajini. "Ceo kontinent se solidarno podigao na graničnim prelazima, gde su izbeglice nalazile utočište na našim ulicama punim ukrajinskih zastava, u školskim časovima, gde su ukrajinski đaci upoznali nove prijatelje. Od tog trenutka Evropljani nisu tražili skrovišta, već su nalazili hrabrosti da se suoči sa njima. I Unija je uspela da se suoči sa ovom situacijom."

Ursula fon der Lajen je rekla da su trenuci koji su pred nama „bilo da se radi o porodicama koje se suočavaju sa visokim mesečnim troškovima ili da se preduzeća suočavaju sa teškim odlukama o budućnosti. Da se ​​razumemo, radi se o mnogim stvarima, ne samo za Ukrajinu, već i za celu Evropu i za ceo svet. Nesumnjivo, bićemo testirani".

Ona je naglasila da napad ruskih snaga na Ukrajinu nije samo rat protiv Ukrajine, već i "rat protiv naše energetike, rat protiv naše ekonomije, rat protiv naših vrednosti. Ovo je rat protiv naše budućnosti. Reč je o autokratija protiv demokratije“.

"Sa hrabrošću i solidarnošću, Putin neće uspeti. Ukrajina i Evropa će pobediti. Danaes ima ime za hrabrost - a to je Ukrajina", nastavila je ona. Istovremeno je zahvalila Oleni Zelenski, koja je, prema njenim rečima, zajedno sa svojim suprugom, ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, „dala svom narodu glas na globalnom nivou, svi ste nam svima dali nadu (...) Slava Ukrajini, zemlji evropskih heroja“.

Predsednica Komisije je izrazila podršku Ukarjinu i istakla da je EU usvojila najgore sankcije koje je svet ikada video. "Ruska ekonomija je pod intenzivnom negom. Isključili smo skoro tri četvrtine ruskog bankarstva sa međunarodnih tržišta. Skoro hiljadu međunarodnih kompanija je napustilo zemlju. Proizvodnja automobila je pala za 75 odsto u odnosu na prošlu godinu."

Ona je istakla da ruska avio-kompanija Aeroflot ne leti jer nema više rezervnih delova, ruska vojska „pokupi elektronske čipove sa kućnih aparata kako bi mogli da popravljaju vojnu opremu, jer ove opreme nema. Ruska industrija je zaista na snazi. kolena. A Kremlj je taj koji je poveo rusku ekonomiju ovim putem uništenja. Ovo je cena Putinovog puta u smrt i uništenje. Da se ​​razumemo, postoje sankcije i biće sankcija", rekla je ona. aplauz.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track