IRSKA VLADA DONELA ODLUKU: Za 2.000 izabranih umetnika biće isplaćeno 325 evra nedeljno! Oživljavanje umetničke scene
Foto: Shutterstock

Projekat košta 25 miliona evra

IRSKA VLADA DONELA ODLUKU: Za 2.000 izabranih umetnika biće isplaćeno 325 evra nedeljno! Oživljavanje umetničke scene

Planeta -

Irska vlada obezbediće nasumično odabranim umetnicima osnovni nedeljni prihod od 325 evra. Očekuje se da će ga dobiti 2.000 umetnika, uključujući više od 700 vizuelnih umetnika, skoro 600 muzičara, više od 400 filmskih i pozorišnih stvaralaca i skoro 200 pisaca. Projekat će Irsku koštati oko 25 miliona evra.

U pokušaju da oživi irsku umetničku scenu nakon što je teško pogođena kovidom-19, njihova ministarka za kulturu, umetnost, sport i medije Ketrin Martin osnovala je radnu grupu koja će predložiti uvođenje osnovnog prihoda za radnike u kulturi.

Odlučili su se za istraživački projekat u kojem će prikupiti podatke o uticaju osnovnog dohotka na 2.000 nasumično odabranih umetnika. Pored vizuelnih umetnika, muzičara, filmskih stvaralaca i pisaca, pravo na prihod imaće 170 glumaca i drugih pozorišnih radnika, 32 plesača i koreografa, 13 cirkuskih umetnika i 10 arhitekata. Najviše primalaca ima Dablin, 764, zatim Kork (212) i Golvej (148).

Dablin
foto: Shutterstock

Isplata nije vezana za njihovu materijalnu situaciju, što znači da istovremeno mogu ostvariti pravo na socijalnu pomoć i da zarađuju na isti način kao i ranije.

Za pomoć se prijavilo 9.000 ljudi, što znači da će prihod dobiti manje od jednog od četiri podnosioca zahteva. Ministar je u saopštenju priznao da će "mnogi ljudi biti razočarani jer su se prijavili, a nisu izabrani". Ona je dodala da je veoma zahvalna svima koji su odvojili vreme da se prijave i da razume razočarenje onih koji, nažalost, nisu uspeli.

On veruje da osnovni prihod za umetnost „ima potencijal da suštinski promeni način na koji podržavamo umetnost i kreativnost“ i da bi Irska „mogla da postane lider u novom modelu podrške ljudima koji su aktivni u sektoru umetnosti i kulture, jer su važan deo zajednice“.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track