KAKO JE UNIŠTENA HIDROCENTRALA KREMENČUK I POLAVLJEN KRIVOJ ROG: Ruski strateški bombarderi posle 4 dana tišine uzleteli! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

UDAR NA INFRASTRUKTURU UKRAJINE

KAKO JE UNIŠTENA HIDROCENTRALA KREMENČUK I POLAVLJEN KRIVOJ ROG: Ruski strateški bombarderi posle 4 dana tišine uzleteli! VIDEO

Planeta -

Ruska strateška avijacija u sredu kasno popodne izvela je do sada najrazorniji udar na ukrajinsku infrastrukturu. Naime krstarećim raketama napadnuto je nekoliko lokacija širom ove zamelje, a najrazorniji napad bio je u rodnom gradu aktuelnog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Naime, tamo je razorena brana na reci Ingulec.

Naime, juče je iz baze Engels u Stavopoljskoj oblasti prema Kaspijskom jezeru poletelo 10 strateških bombardera Tu-9MS koji su bili naoružani krastarećim raketama H-101.

Nešto pre 18 časova po srednje evropskom vremenu, odnosno 19 časova po Moskovskom vremunu, sa letelica su lanisrane krstareće rakete prema Ukrajini. Pretopostavka je da je svaki bombarder imao od 6 do 8 krstarećih raketa.

Tom prilikom posle dužeg vremena na udaru se našao Krivoj Rog grad na Dnjepru koji ima veliku naftnu rafineriju, železničko čvorište, ali i ogromenu hidroelektranu.

Ubrzo nad gradom čule su se detonacije, a javljeno je da je nestalo struje i vode nakratko. Ubrzo se po objavljenim snimcima na internetu saznalo da je brana na hidrocentrali Kremenčuk bukvalno razorena.

Pojedini očevici navode sa su se rakete bukvalno obrušile i dve su pogodile objekte na samoj brani dok su ostale rakete razorile zid brane pri dnu koji se urušio, a voda iz akumulacionog jezera krenula.

Voda iz akumulacionog jezera u vidu bujice krenula je da se izliva poplavljujući sve uz obalu, a i u samom gradu voda je počela da se pojavljuje sa tedencijom rasta. Civili su obavešteni da zbog napada koriste pijaču vodu iz prodavnica.

Vodena bujica odnela je i pontonske mostove na reci Ingulec, a ukrajinske trupe koje su krenule u borbu i prešle reku pri niskom vodostaju ostale su odsečene od glavnine snaga. Prema jenoj verziji su se predali, a prema drugoj eliminisani.

Kremenčuk, reka Dnjepar
foto: Printscreen/Twitter

Osim napada na Krivoj Rog udar je izvršen i po Krivorožaskoj teremoelektrani, Harkovskoj i Zmijevskoj. Na njih je izvršen isto udar krstarećim raketama H-101.

Inače napad je izveden posle četiri dana, koliko je bilo potrebno da se dejstvuje sa stratreškim bombarderima i da se odrede konkretni ciljevi napada krstarećim raketama.

Kremenčuk, reka Dnjepar
foto: Printscreen/Twitter

Raketni udari po infrastukturi su se inače poklopili da izjavom bivšeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da će usko slediti raketni udari po Ukrajini, ali i Evropi?!

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track