SUTKINJA NAKLONJENA TRAMPU DONELA ODLUKU: Privremeni se zaustavlja istraga o zaplenjenim dokumentima na imanju na Floridi
Foto: EPA

odahnuo

SUTKINJA NAKLONJENA TRAMPU DONELA ODLUKU: Privremeni se zaustavlja istraga o zaplenjenim dokumentima na imanju na Floridi

Planeta -

Jedna od centralnih domaćih političkih tema u SAD je pravo Donalda Trampa na predsedničku arhivu. Nacionalni arhiv, koji je pravno odgovoran za dokumente iz Bele kuće po isteku predsedničkog mandata, zahtevao je da mu preda dokumentaciju.

Tramp je odgovorio samo delimično. On je istragu agenata FBI-ja na njegovom imanju na Floridi i zaplenu nepropisno uskladištenih dokumenata nazvao "lovom na veštice".

Pro-Trampov sudija Floride naredio je imenovanje treće strane da utvrdi prirodu dokumenata, privremeno zaustavivši krivičnu istragu Ministarstva pravde.

Donald Tramp je najbliže što je ikada došao krivičnom gonjenju zaplenom predsedničke arhive koju je nepropisno uskladištio u Mar-a-Lagu, svom golf terenu na Floridi. Njegovi advokati su tvrdili da Zakon o predsedničkoj arhivi iz 1978. ne može biti osnova za krivičnu istragu, pošto su prethodno tvrdili da predsednik ima pravo da skine tajnost sa zapisa, dok su se širile glasine o 73 kutije dokumenata koje je Barak Obama svojevremeno skrivao.

Portali za proveru činjenica su to već odbili, Obama je odmah celu arhivu predao Nacionalnom arhivu. Zahtev Trampovih advokata da treća strana pregleda materijal zaplenjen 8. avgusta saslušala je sudija Ejlin Kenon, koju je svojevremeno imenovao sam Donald Tramp.

Erik Taker iz AP-a rekao je: "Advokati bivšeg predsednika traže od sudije da ostane pri odluci da obustavi istragu Ministarstva pravde o dokumentima Mar-a-Lago. Odeljenje poludi i istraga ide u pogrešnom pravcu. "

Bez obzira na napore Trampove grupe, američki predsednici moraju po isteku mandata da predaju svoju arhivu Nacionalnom arhivu, a nema objašnjenja zašto bi bivši predsednik čuvao dokumente koji se tiču nacionalne bezbednosti, pa, navodno, čak i nuklearne sposobnosti savezničkih zemalja. Ministarstvo pravde se tako protivi obustavljanju istrage, a iznenađujuće se pojavio presek izbora trećeg lica za uvid u dokumente.

Politički osetljiv proces će verovatno biti prepušten istaknutom sudiji iz Bruklina Rejmondu Diriju, a komisija Predstavničkog doma zatražila je od Nacionalnog arhiva da zvanično proveri da li je bivši predsednik zaista vratio – ili konfiskovao – sve arhive koje mu ne pripadaju.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja