NOVINAR BILDA PITAO URSULU FON DER LAJEN DA LI BI BILA SREĆNA DA PUTIN UMRE? Predsednica Evropske komisije, rekla šta želi!
Foto: EPA/Christophe Petit Tesson, AP/Sergei Bobylev

intervju

NOVINAR BILDA PITAO URSULU FON DER LAJEN DA LI BI BILA SREĆNA DA PUTIN UMRE? Predsednica Evropske komisije, rekla šta želi!

Planeta -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dala je veliki intervju za nemački Bild u kome je govorila o Putinu, naoružavanju Ukrajine, ali i o tome kako će se unija država 28 pripremiti za zimu.

Na pitanje novinara Bilda, da li bi se radovala smrti despota Putina, kako je novinar nazvao ruskog predsednika Ursula fon der Lajen je rekla:

"Nikada ne treba biti srećan kada čovek umre, a to važi za svakog čoveka. Ali meni je važno da Putin mora da izgubi ovaj rat i da mora da preuzme odgovornost za svoje postupke", rekal je ona i dala još zanimljiviji odgovor na sledeće pitanje

Da li mislite da će Putinu biti ikada suđeno i da li misli da je to moguće upitao je novinar Bilda

"U ukrajini su počinjeni najteži ratni zločini. To je nesumnjivo. Zato podržavamo i prikupljanje dokaza da je moguć postupak pred Međunarodnim krivičnim sudom. To je osnova našeg zajedničkog međunarodnog pravnog poretka, da onda i mi kaznimo te zločine", dodala je šefica evropske komisije, a onda dodala:

"I na kraju Putin je odgovoran za to"

Ursula fon der Lajen osvrnula se i na zahtev Ukrajine da se što pre snabde tenkovima, koji su joj potrebni, što vlada koalicije semafora to blokira.

Ako kažu da su im potrebni borbeni tenkovi, onda to treba da shvatimo ozbiljno i isporučimo im. Ukrajina tačno zna šta joj je potrebno „da zaštiti život i odbrani se“. Ja sam za to da evropske države isporuče ono što je Ukrajini zaista potrebno. Na kraju krajeva, Ukrajinci dokazuju da se mogu braniti ako imaju odgovarajuća vojna sredstva.

Predsednica Evropske komisije podsetila je da se Ukrajinci „bore u ovoj borbi za sve nas”. Pobeda demokratije je neophodna. Zato je toliko važno da zemlja dobije svo oružje koje joj je potrebno.

Kuri.rs/Bild

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track