GEPARDI SU SE VRATILI U INDIJU, ALI JE KINA OSTALA BEZ JANGCE DELFINA: Poražavajuće posledice klimatskih promena
Foto: Printscreen/YouTube

klimatska kriza

GEPARDI SU SE VRATILI U INDIJU, ALI JE KINA OSTALA BEZ JANGCE DELFINA: Poražavajuće posledice klimatskih promena

Planeta -

Nakon što su izumrli u Indiji pre više od 70 godina, gepardi se konačno vraćaju u zemlju.

Osam geparda iz Namibije stiglo je u Indiju u subotu, rekli su iz Fonda za očuvanje geparda (CCF). Velike mačke puštene su u indijski nacionalni park Kuno u državi Madja Pradeš.

Indijski premijer Narendra Modi - koji je slavio svoj 72. rođendan - bio je tamo da poželi dobrodošlicu gepardima u njihov novi dom. "Dugo čekanje je gotovo“, naveo je Modi.

Gepardi su u Indiji proglašeni izumrlim 1952. godine i jedini su veliki mesožder u zemlji koji je doživeo tu sudbinu.

Danas ove pegave mačke žive u južnoj i istočnoj Africi, posebno u Namibiji, Bocvani, Keniji i Tanzaniji, prema Svetskom fondu za divlje životinje (VVWF). Nekada davno, ove životinje su imale mnogo veći "domet".

Istorijski gledano, gepardi su lutali Bliskim istokom i centralnom Indijom, kao i većinom podsaharske Afrike. Gubitak staništa, krivolov i sukobi sa ljudima uveliko su smanjili njihovu populaciju. Sada je u divljini ostalo manje od 7.000 geparda, kaže VWVF. U Iranu postoji samo 12 odraslih geparda u divljini.

Sa druge strane, Kina je ostala bez svog Jangce delfina a klimatske promene ugrožavanju stotine drugih vrsta.

delfin reke Jangce
foto: Printscreen/YouTube

Zvali su ga "Boginja Jangcea" - stvorenje toliko retko da se verovalo da donosi bogatstvo i zaštitu lokalnim ribarima i svima onima koji su imali sreće da ga uoče.

Ali prekomerni ribolov i ljudska aktivnost doveli su ga do ivice izumiranja i nije viđen decenijama. "Baiđi, ili delfin reke Jangce, bio je ovo jedinstveno i prelepo stvorenje – nije bilo ništa slično njemu“, rekao je Semjuel Turvi, britanski zoolog i zaštitnik prirode koji je proveo više od dve decenije u Kini pokušavajući da pronađe životinju.

"Postojao je desetinama miliona godina i bio je u sopstvenoj porodici sisara. Postoje i drugi rečni delfini na svetu, ali ovaj je bio veoma drugačiji, tako da nije povezan ni sa jednim drugim", rekao je Turvi. "Njegova propast je više od samo još jedne tragedije vrste – to je bio ogroman gubitak rečne raznolikosti u smislu koliko je bila jedinstvena i ostavio je ogromne rupe u ekosistemu".

Stručnjaci su izrazili ozbiljnu zabrinutost da će i druge retke autohtone životinjske i biljne vrste Jangcea verovatno doživeti sličnu sudbinu delfina reke Baiji, jer klimatske promene i ekstremni vremenski uslovi uzimaju danak na najdužoj reci u Aziji.

Kina se bori sa najgorim toplotnim talasom do sada, a Jangce, treća najduža reka na svetu, presušuje.

Sa padavinama ispod proseka od jula, nivoi vode su pali na rekordno niske nivoe od 50% svojih normalnih nivoa za ovo doba godine, otkrivajući suva korita reka, pa čak i potopljena ostrva.

Suša je već imala razarajući efekat na najvažniju kinesku reku, koja se proteže oko 6.300 kilometara od tibetanske visoravni do Istočnog kineskog mora u blizini Šangaja i obezbeđuje vodu, hranu, transport i hidroelektričnu energiju za više od 400 miliona ljudi.

Ljudski uticaj je bio ogroman. Fabrike su zatvorene da bi se očuvale zalihe struje i vode za desetine hiljada ljudi.

Stručnjaci kažu da se manje govori o uticaju na životnu sredinu koji su klimatske promene i povezani ekstremni vremenski događaji imali na stotine zaštićenih i ugroženih divljih životinja i biljnih vrsta koje žive u i oko reke.

"Jangce je jedna od ekološki najkritičnijih reka na svetu za biodiverzitet i slatkovodne ekosisteme – i mi još uvek svake godine otkrivamo nove vrste“, rekla je ekolog Hua Fangjuan, docent sa Univerziteta u Pekingu. "Mnoge male (poznate) i nepoznate ribe i druge vodene vrste se najverovatnije suočavaju sa rizikom od izumiranja tiho, a mi jednostavno ne znamo dovoljno".

Eksperti upozoravaju da su stotine drugih biljnih i životinjskih vrsta specifičnih baš za ovu reku ugrožene i da im preti istrebljenje i upozoravaju da to nije samo problem Kine.

„Reke širom sveta, od Evrope do Sjedinjenih Država, su opali na istorijski nizak nivo protoka koji negativno utiče na ekosisteme“, rekao je vodeći naučnik WWF Džef Operman.

"Ljudi zavise od prirode za opstanak, tačka. Ovo je lekcija za svaku civilizaciju",

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja