ZAŠTO SE ŽALITE ŠTO ŠALJEMO ZATVORENIKE NA FRONT!? Šef ruskog Vagnera bez milosti: Oni kojima se ne sviđa, neka šalju svoju decu!
Foto: Foto: Printscreen Twitter

PUTINOV KUVAR o regrutaciji robijaša

ZAŠTO SE ŽALITE ŠTO ŠALJEMO ZATVORENIKE NA FRONT!? Šef ruskog Vagnera bez milosti: Oni kojima se ne sviđa, neka šalju svoju decu!

Planeta -

Šef ruske plaćeničke grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin oglasio se povodom tvrdnji da je regrutovao najokorelije zatvorenike za vojne akcije u Ukrajini.

Komentarišući video u kojem je snimljen kako ubeđuje robijaše u ruskim zatvorima da se pridruže vojsci i odu na frontu u zamenu za slobodu, Prigožin zvani "Putinov kuvar" je u jednoj poruci objavljenoj na društvenim mrežama objasnio motive za ovu kontroverznu ideju, piše BBC.

- Zašto se žalite što šaljemo zatvorenike na front? Oni kojima se ne sviđa ta ideja, neka šalju svoju decu da ginu na frontu - poručio je Prigožin.

Inače video u kojem Prigožin vrbuje zatvorenike za front šokirao je ne samo rusku, već i svetsku javnost. Šef "Vagnera" je navodno, robijašima dao detaljna upustva kako treba da se ponašaju na frontu i šta treba da urade da bi zaslužili slobodu.

- Greh je dezertiranje. Niko se ne povlači, niko se ne predaje, niko ne sme da bude zarobljen. Tokom obuke ćemo vam reći o dve bombe koje morate da imate kod sebe ukoliko vas zarobe - govori on.

Ukoliko prihvate da odu u rat, prema rečima Prigožina, zatvorenici ne smeju da se drogiraju, konzumiraju alkohol, a moraju i da se suzdržavaju od pljačkanja i seksualnih kontakta sa ženama, biljkama, životinjama i drugim muškarcima.

"Putinov kuvar" tvrdi da Vagner prima prijave od muškaraca starosti od 22 do 50 godina, ali prihvata i mlađe pod uslovom da imaju pismo u kojim njihova porodica daje pristanak.

- Dobrodošli su i zavisnici, ali oni će biti podvrgnuti dodatnom monitoringu, što uključuje i detektor laži kako bi se utvrdila njihova stabilnost - govori Prigožin.

On dodaje da mogu da se prijave i seksualni prestupnici.

- Oko njih smo jako oprezni, ali razumijemo da ljudi čine greške - kaže Prigožin.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track