VIKTOR ORBAN NA SASTANKU SA AKTIVISTIMA: Rat u Ukrajini mogao bi da traje do 2030, a Kijev bi mogao da izgubi polovinu teritorije!
Foto: Shutterstock

sukob na istoku evrope

VIKTOR ORBAN NA SASTANKU SA AKTIVISTIMA: Rat u Ukrajini mogao bi da traje do 2030, a Kijev bi mogao da izgubi polovinu teritorije!

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da bi Ukrajina mogla da izgubi do polovine teritorije zbog oružanog sukoba sa Rusijom. Prema pisanju lista Nepsava , šef vlade je ovo mišljenje izneo na sastanku sa aktivistima partije FIDES - Mađarske građanske unije, koji su se okupili krajem ove nedelje u letovalištu Keče kod Balatona.

„Jedna od glavnih tema njegovog govora, naravno, bio je rat u Ukrajini“, napisao je Nepsava, misleći na učesnike sastanka.

„Prema premijeru, ovaj rat bi mogao da se nastavi do 2030. godine, a Ukrajina bi mogla da izgubi od trećine do polovinu njene teritorije. Viktor Orban je rekao da bi rat bio lokalni, ali je Zapad intervenisao i učinio ga globalnim, a sada Evropa, uvodeći sankcije [Rusiji], puca sebi u nogu“.

Prema pisanju lista, Orban je takođe upozorio da bi energetska kriza izazvana sankcijama mogla da dovede do 40 odsto evropske industrije ove zime u zastoj. Lideri EU trebalo bi da se ponovo sastanu na jesen kako bi produžili sankcije Rusiji za još šest meseci, ali mađarski premijer veruje da se takav potez mora sprečiti.

Orban je svestan da je jedini koji zauzima takvu poziciju u EU, ali se nada da će rezultati predstojećih izbora u Italiji formirati vladu koja će ga podržati.

Mađarski premijer takođe nije isključio da će se do 2030. godine, pod uticajem finansijskih šokova, povećane imigracije i niza drugih faktora, situacija u EU toliko promeniti da će njegova zemlja morati da razmišlja o preporučljivosti da nastavi članstvo u ovoj uniji.

„A ako ne možemo da nađemo pozitivan odgovor, onda ćemo morati da donosimo zaključke“, citirao je Nepsava njegove reči.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track