MISLITE DA JE OVO ZATIŠJE? NE, TO JE PRIPREMA ZA NAREDNU FAZU: Zelenski se oglasio: Ukrajina mora da bude slobodna
Foto: EPA/Sergey Dolzhenko

ruska invazija

MISLITE DA JE OVO ZATIŠJE? NE, TO JE PRIPREMA ZA NAREDNU FAZU: Zelenski se oglasio: Ukrajina mora da bude slobodna

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sinoć je rekao kako je "zatišje" nakon uspešne kontraofanzive u Harkovskoj oblasti priprema za oslobađanje i drugih delova Ukrajine pod ruskom okupacijom.

-Možda se nekome čini da nakon niza pobeda imamo određeno zatišje, rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju, tvrdeći da je reč o "pripremi" za osvajanje ključnih gradova poput Marijupolja, Melitopolja i Hersona u naredoj fazi kontraofanzive.

-Jer Ukrajina mora biti slobodna – u potpunosti, rekao je ukrajinski predsednik, ponovivši da Kijev neće osloboditi samo teritorije koje je kontrolisao pre ruske invazije, nego i delove Donbasa, kao i poluostrvo Krim koji su pod ruskom okupacijom od 2014. godine.

Ukrajinska vojska ranije u nedelju objavila je da je uspešno prešla reku Oskil, u čemu su ih Rusi sprečavali od početka ovog meseca. Utvrđivanje položaja na dve obale reke bio bi ključni strateški uspeh Ukrajine, jer olakšava kretanje vojske prema istoku i regiji Lugansk, piše agencija dpa.

Kijev je od početka septembra oslobodio više od 6.000 kilometara kvadratnih teritorije oko grada Harkova, među njima i Kupjansk, strateški ključan Rusima za snabdevanje vlastitih jedinica. Ruske snage odgovorile su pojačanim granatiranjem Harkovske oblasti usprkos svom povlačenju, rekao je regionalni guverner Oleh Siniehubov na svom Telegram kanalu.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja