POKOLJ U MJANMARU: Najmanje 6 dece ubijeno, 17 ranjeno kada je vojska u "iznenadnoj ispekciji" otvorila vatru na školu
Foto: EPA-EFE/MONIRUL ALAM

haos

POKOLJ U MJANMARU: Najmanje 6 dece ubijeno, 17 ranjeno kada je vojska u "iznenadnoj ispekciji" otvorila vatru na školu

Planeta -

Najmanje šestoro dece je poginulo, a 17 ranjeno kada su vojni helikopteri pucali na školu u Mjanmaru za koju su verovali da je skrovište pobunjenika.

Mjanmar je zahvaćen nasiljem otkako je vojska srušila izabranu vladu početkom prošle godine. Opozicioni pokreti, od kojih su neki i naoružani, od tada su se pojavili širom zemlje, čemu se vojska suprotstavila smrtonosnom silom.

Agencija Rojters navodi da nisu mogli nezavisno da provere detalje horora koji se dogodio u selu Let Jet Kone u centralnom regionu Sagaing.

Prema izveštajima lokalnih medija, vojni helikopteri otvorili su vatru na školu koja se nalazila u budističkom manastiru u selu. Neka deca su ubijena na licu mesta, dok su druga umrla nakon što su trupe ušle u selo, navodi se u izveštajima.

Dvojica stanovnika, koji su odbili da budu identifikovani zbog bezbednosnih razloga, rekli su da je tela kasnije vojska prevezla u grad udaljen 11 km i zakopala.

U saopštenju, vojska je navela da su se Vojska nezavisnosti Kačina, pobunjenička grupa, i Snage narodne odbrane (PDF), krovna organizacija naoružanih gerilaca koje hunta naziva "teroristima“, skrivale u manastiru i koristile selo za transport oružja na tom području.

Bezbednosne snage poslate helikopterom izvršile su "iznenadnu inspekciju" i napale ih.

Rečeno je da su snage bezbednosti reagovale i da su neki seljani ubijeni u sukobu, dok su ranjeni prebačeni u javne bolnice na lečenje. U saopštenju se optužuju naoružane grupe da koriste civile kao živi štit i navodi se da je oružje, uključujući 16 ručno izrađenih bombi, kasnije zaplenjeno.

Prodemokratska vlada u senci Mjanmara, poznata kao Vlada nacionalnog jedinstva (NUG), optužila je huntu za "ciljane napade" na škole. NUG je takođe pozvao na oslobađanje 20 učenika i nastavnika za koje je rekao da su uhapšeni nakon vazdušnih napada.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track