RUSIJA UVODI NOVINE KOD PRIJEMA STRANACA U VOJSKU: Oni će do državljanstva stizati za mnogo kraći period!
Foto: Shutterstock, Ilustracija, EPA Sergei Ilnitsky

STRATEŠKI

RUSIJA UVODI NOVINE KOD PRIJEMA STRANACA U VOJSKU: Oni će do državljanstva stizati za mnogo kraći period!

Planeta -

U moskovskom migracionom centru „Saharovo“ pojaviće se infrastruktura koja će pomoći Ministarstvu odbrane u pitanju stupanja u vojnu službu građana drugih zemalja, rekao je gradonačelnik prestonice Sergej Sobjanin na svom ličnom blogu, prenose RIA Novosti.

On je podsetio da je Državna duma danas u drugom i trećem čitanju usvojila izmene i dopune zakona o pojednostavljenom sticanju ruskog državljanstva. Konkretno, reč je o strancima koji su potpisali ugovor o službi u ruskim trupama. Prema važećim zakonima, za dobijanje državljanstva potrebno je da odsluže najmanje tri godine, ali izmenama je predviđeno smanjenje ovog perioda na godinu dana.

Sobjanin je napomenuo da u prestonici radi migracioni centar Saharovo, koji se bavi zapošljavanjem posetilaca.

„Vlada Moskve će u bliskoj budućnosti rasporediti punu infrastrukturu u Saharovu kako bi pomogla ruskom Ministarstvu odbrane u organizaciji prijema stranih državljana u vojnu službu“, rekao je gradonačelnik.

On je dodao i da će gradske službe učiniti sve što je potrebno da zaključivanje ugovora bude što pogodnije.

Prema stavu "a" člana 13. Federalnog zakona "O državljanstvu Ruske Federacije", strani državljani i lica bez državljanstva koja su navršila osamnaest godina i imaju poslovnu sposobnost imaju pravo da podnesu zahtev za državljanstvo na opšti način. Istovremeno, oni moraju da borave na teritoriji Rusije od dana dobijanja boravišne dozvole do dana podnošenja zahteva za državljanstvo pet godina neprekidno (sa izuzetkom određenog broja slučajeva). Istovremeno, period boravka se smatra neprekidnim ako je osoba putovala van Ruske Federacije ne više od tri meseca u roku od jedne godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track