UŽAS U JAPANU: Čovek se samospalio u znak protesta zbog državne sahrane bivšeg premijera
Foto: Toshiharu Otani / AFP / Profimedia

drama pred ukop

UŽAS U JAPANU: Čovek se samospalio u znak protesta zbog državne sahrane bivšeg premijera

Planeta -

Jedan Japanac se navodno zapalio u znak protesta zbog državne sahrane bivšeg premijera Šinza Abea, koji je ubijen u julu.

Očekuje se da će stotine stranih zvanica prisustvovati sahrani 27. septembra.

Očevici su danas pozvali policiju nakon što su primetili čoveka u plamenu u blizini premijerove kancelarije u Tokiju. Policajci su ugasili vatru i još uvek svesnog čoveka odvezli u bolnicu, prenose lokalni mediji.

Stepen njegovih povreda i njegovo trenutno stanje nisu poznati. Izveštaji japanskih medija navode da se veruje da je muškarac u 70-im godinama.

Vlada još nije komentarisala ovaj incident.

Protivljenje javnosti održavanju državne sahrane se pojačalo poslednjih meseci, a ankete pokazuju da je većina glasača nezadovoljna troškom ukopa.

Abe je ubijen 8. jula na predizbornom skupu svoje političke stranke. Ubistvo japanskog premijera sa najdužim stažom osuđeno je na međunarodnom nivou i šokiralo Japan.

Ali državne sahrane nisu ustaljena praksa u Japanu, a protivnici kažu da ne vole korišćenje javnih sredstava za događaj za koji se predviđa da će koštati oko 1,65 milijardi jena (11,4 miliona dolara).

Jedna od glavnih opozicionih partija u zemlji, Ustavno-demokratska stranka, takođe je navela da njeni poslanici neće učestvovati na ceremoniji sledeće nedelje.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track