IRANSKI PREDSEDNIK OTKAZAO INTERVJU SA KRISTIJANOM AMANPUR: Poznata voditeljka nije htela da nosi hidžab
Foto: Printscreen/Twitter

bez komentara

IRANSKI PREDSEDNIK OTKAZAO INTERVJU SA KRISTIJANOM AMANPUR: Poznata voditeljka nije htela da nosi hidžab

Planeta -

Predsednik Irana Ebrahim Raisi odustao je od zakazanog intervjua sa novinarkom Kristijanom Amanpur jer je odbila da stavi hidžab.

Voditeljka CNN-a rekla je u nizu tvitova, da je intervju bio zakazan za sredu uveče, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, i da bi trebalo da bude prvi Raisijev intervju na tlu SAD.

Raisijeva poseta SAD dolazi u trenutku kada su širom Irana izbili protesti zbog ubistva 22-godišnje žene koju je privela moralna policija jer nije nosila hidžab u skladu sa pravilima.

"Posle nedelja planiranja i osam sati postavljanja opreme za prevođenje, svetla i kamera, bili smo spremni. Ali nema traga od predsednika Raisija“, navela je Amanpur.

Nekih 40 minuta nakon što je intervju trebalo da počne, Amanpur je prišao predsednikov pomoćnik i zamolio je da stavi maramu.

"Učtivo sam odbila. Nalazimo se u Njujorku, gde ne postoji zakon ili tradicija u vezi sa hidžabom. Istakla sam da nijedan prethodni iranski predsednik to nije zahtevao kada sam ih intervjuisala van Irana“, napisala je ona.

"Pomoćnik je jasno stavio do znanja da do intervjua neće doći ako ne nosim maramu. Rekao je da je to 'stvar poštovanja' i pomenuo 'situaciju' u Iranu – aludirajući na proteste koji su zahvatili zemlju“, nastavila je ona i dodala da mu je ponovo rekla da neće staviti hidžab.

Gospođa Amanpur je ponovo rekla da ne može da pristane na „neviđeno i neočekivano stanje“.

"I tako smo otišli. Intervju se nije desio. Kako se protesti u Iranu nastavljaju i ljudi ginu, to bi bio važan trenutak da razgovaramo sa predsednikom Raisijem", zaključila je ona.

Širom Irana izbili su protesti posle smrti 22-godišnje Mahse Amini koju je moralna policija, koja sprovodi stroge zakone Islamske republike, uhapsila jer je prekršila pravila oblačenja u zemlji.

Devojka je preminula posle privođenja. Policija tvrdi da je umrla od srčanog udara ali njena porodica kaže da Amini nije bila bolesna i da su očevici prijavili da su devojku pretukli u policijskom kombiju. Na fotografijama iz bolnice koje su se proširile po društvenim mrežama vidi se Amini kako krvari iz ušiju i ima modrice ispod očiju.

Bes koji se već godinama gomila u Iranu izbio je na površinu i protesti su buknuli u više gradova Kurdistana, odakle je Amini, ali i u Teheranu i širom zemlje uzvikujući "smrt diktatoru".

Policija je brutalno pokušala da ih uguvši - devet osoba je prema poslednjim podacima stradalo, ali bez preteranog uspeha. Gnevne Iranke počele su na mrežama i u javnosti da pale svoje hidžabe i seku kosu u znak protesta.

Kako su protesti počeli da se šire, vlada je počela da ometa pristup internetu kako se snimci ne bi pojavili u javnosti ali je istovremeno i obećala "nezavisnu istragu" smrti devojke.

Kurir.rs/Independent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track