ODMAZDA UKRAJINE PREMA IRANU ZBOG PRODAJE DRONOVA KAMIKAZA RUSIJI: Kijev proteruje iranskog ambasadora! Uzeta mu akreditacija
Foto: Printscreen/Twitter

smanjenje osoblja

ODMAZDA UKRAJINE PREMA IRANU ZBOG PRODAJE DRONOVA KAMIKAZA RUSIJI: Kijev proteruje iranskog ambasadora! Uzeta mu akreditacija

Planeta -

Đ Ukrajina će znatno smanjiti diplomatsko prisustvo Irana u zemlji, kao odmazdu zbog iranske isporuke oružja Moskvi, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ovo je objavljeno na dan kada je u ruskom udaru iranskim dronovima poginula jedna osoba u Odesi.

"Kao odgovor na taj tako neprijateljski čin ukrajinska strana odlučila je da oduzme iranskom ambasadoru u Ukrajini akreditaciju i da znatno smanji broj članova diplomatskog osoblja u iranskoj ambasadi u Kijevu, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo.

Odluka je preneta iranskom otpravniku poslova u Ukrajini koji je pozvan u ministarstvo, naveo je isti izvor.

"Iranska strana je obaveštena da isporuka iranskog oružja Rusiji... direktno protivreči stavu neutralnosti, poštovanju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", navelo je ministarstvo.

"Dati Rusiji oružje da ratuje u Ukrajini je neprijateljski čin koji nanosi ozbiljan udarac ukrajinsko-iranskim odnosima", dodaje se u saopštenju.

Jedan civil ubijen je u ruskom napadu pomoću iranskih dronova na lučki grad Odesu na jugu Ukrajine, prema navodima ukrajinske vojske.

Iranski dron Shahed-136 srušen je iznad mora tokom tog napada. Vojska je navela danas i da je srušila dron iranske proizvodnje Mohadžer-6 u drugoj zoni.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track