AMERIKA JAČA ISTOČNO KRILO NATO PAKTA POSLE PRETNJI PUTINA ATOMSKOM BOMBOM: HIMARS sa raketama dugog dometa stigao na Baltik
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

VOJNA VEŽBA

AMERIKA JAČA ISTOČNO KRILO NATO PAKTA POSLE PRETNJI PUTINA ATOMSKOM BOMBOM: HIMARS sa raketama dugog dometa stigao na Baltik

Planeta -

Komanda američke vojske u Evropi i Africi saopštila je u nedelju da će u poslati dva visokomobilna protivraketna sistema tipa HIMARS u Letoniju kako bi učestovovali u vojnim vežbama pod komandom NATO.

Očekuje se da će dva višecevna bacača raketa HIMARS u ovou baltičku državu stiči u ponedeljak kako bi učestovvali u jesenjim vežbama NAJMES koje traju od 5. septembra, a završavaju se 9. oktobra. Ovi artiljerijsko raketni sistemi kako je saopšteno biće korišteni kako bi se demonstriralo brzo raspoređivanje preciznih raketa dugog dometa na istočnoj granici NATO pakta.

Osim HIMARS-a na vežbi Španija je isporučila PVO raketni sistem NASAMS koji bi trebao da obezbedi PVO zaštitu.

Vežbe dolaze u trenutku kada tenzije između Moskve i NATO-a nastavljaju da rastu usred tekućeg sukoba u Ukrajini. Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje najavio delimičnu mobilizaciju, kojom se želi regrutovati oko 300.000 rezervista u ruske oružane snage, nekoliko baltičkih država i Poljska pozvale su na pojačano prisustvo NATO-a na istočnom krilu bloka.

Moskva je, u međuvremenu, upozorila da neće oklevati da upotrebi "bilo koje sredstvo koje joj je na raspolaganju" da zaštiti svoj teritorijalni integritet i da će odgovoriti istom merom ako NATO odluči da izvrši napad na Rusiju upotrebom nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track