NE ŽELE DA PLATE IZGRADNJU KASARNE ŠVAJCARSKE GARDE U VATIKANU: Kantonu Lucern bilo mnogo da plate 1 franak po stanovniku
Foto: Profimedija

ne hvala

NE ŽELE DA PLATE IZGRADNJU KASARNE ŠVAJCARSKE GARDE U VATIKANU: Kantonu Lucern bilo mnogo da plate 1 franak po stanovniku

Planeta -

Plan izgradnje nove kasare za papinu Švajcarsku gardu u Vatikanu se nastavlja uprkos odbijanju birača švajcarskog kantona Lucern da uplate svoj deo, saopštila je fondacija zadužena za prikupljanje donacija.

Organizacija planira da prikupi 47 miliona evra koliko će koštati rušenje dotrajalih zgrada iz 19. veka i izgradnja potpuno nove kasarne na istom mestu.

Da bi prikupila taj iznos, fondacija se obratila firmama i privatnicima. Švajcarska će donirati 5 miliona franaka, a kantoni više od 4 miliona.

Kanton Lucern je obećao 400.000 franaka, ili franak po stanovniku, ali nekima se to nije svidelo pa je o tom pitanju u nedelju organizovan referendum na komu je 71 posto birača bilo protiv.

"Fondacija je uverena da će u idućim mesecima prikupiti još potrebnih 7,5 miliona švajcarskih franaka", saopštili su oni.

Švajcarsku gardu je 1506. osnovao papa Julije II. Pripadnici garde su turistička atrakcija u Vatikanu zbog žuto-crveno-modrih renesansnih uniformi, halebardi i kaciga s nojevim perjem.

Švajcarski gardisti - trenutno je 135 novajlija - muškarci su od 19 do 30 godina, visoki najmanje 174 cm. Moraju biti rimokatolici i praktični vernici, švajcarski državljani i neoženjeni u trenutku ulaska u službu.

Radovi na izgradnji kasarne počeće 2026. i trebalo bi da traju tri do četiri godine. Vatikan će sa 5 miliona švajcarskih franaka finansirati preseljenje gardista tokom radova.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track