IJAN, IRMA, INGRID! Kada tropska oluja ili uragan počinju slovom "I" da li treba da se čuvamo?
Foto: EPA-EFE/MODIS LAND RAPID RESPONSE TEAM

destruktivna moć

IJAN, IRMA, INGRID! Kada tropska oluja ili uragan počinju slovom "I" da li treba da se čuvamo?

Planeta -

Uragan Ijan protutnjao je zapadnim delovima Kube, a meteorolozi kažu da će sve više jačati pre nego što stigne do Floride.

Osim svoje destruktivne moći, Ijan deli još jednu sličnost sa mnogim pređašnjim razornim olujama i uraganima – isto početno slovo.

Ijan, Irma, Ajrin (Irene), Ida, Ingrid su sve imena snažnih uragana koji su se formirali prethodnih godina i svima imena na engleskom počinju slovom "I".

Imenovanje uragana treba da bude nasumični proces, ali je čak i u takvoj praksi teško ignorisati da neke od najgorih oluka dele istu osobinu.

Kako i kada su tropske oluje počele da dobijaju imena?

Australijski meteorolog Klement Reg je ustoličio trend imenovanja tropskih ciklona. U 19. veku, Reg je počeo da koristi grčka slova i imena lokalnih političara koji mu se nisu dopadali da identifikuje uragane, navodi sajt Histori.

Drugi meteorolozi su kasnije shvatili prednosti korišćenja kratkih, upečatljivih imena u komuniciranju i prenošenju informacija o olujama koje se brzo pomeraju.

Počevši od 50-ih godina, nadležni u SAD počeli su da koriste ženska imena da identifikuju i prate tropske oluje. Muška imena su na listu dodata tek krajem 70-ih godina.

Sada, Svetska meteorološka organizacija rotira šest lista sa po 21. imenom da bi odlučila kako će naredni uragan biti imenovan.

Na početku svake olujne sezone, SMO počinje od vrha liste i nastavlja kroz nju po abecednom redu sve dok se sezona ne okonča.

Baksuzno slovo "I"

Zbog toga će deveto ime svake olujne sezone početi sa slovom "I", a meteorološki entuzijasti primetili su zanimljiv obrazac – mnoge od njih su baš one najsnažnije i najdestruktivnije.

Kada određeni uragan bude posebno razoran i uzrokuje mnogo smrti, SMO "penzioniše" njegovo ime i povlači ga sa lista.

I na listi "penzionisanih" imena, najčešća su ona koja počinju sa slovom "I" – čak 13.

Prošle godine jedino ime koje je povučeno sa lista bilo je Ida, smrtonosni uragan koji je uzrokovao desetine milijardi dolara materijalne štete.

Vašington post navodi da je mogući razlog loše reputacije slova "I" zato što deveti uragan obično dolazi na vrhuncu olujne sezone, pa je veća šansa da bude destruktivniji.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track