SAD UPOZORILA UKRAJINU: Ako Rusija napadne ovim specijalnim oružjem, ne možemo vas upozoriti, niti odbraniti! VIDEO
Foto: Profimedia

sukob

SAD UPOZORILA UKRAJINU: Ako Rusija napadne ovim specijalnim oružjem, ne možemo vas upozoriti, niti odbraniti! VIDEO

Planeta -

Sjedinjene Države i njihovi saveznici zabrinuti su da bi moglo biti prekasno da otkriju mali ruski nuklearni udar na Ukrajinu, izvestio je u utorak Politiko, pozivajući se na pet neimenovanih sadašnjih i bivših zvaničnika SAD.

Rusija ima 23 oružana sistema dvostruke namene koji mogu da isporuče i konvencionalne i nuklearne bojeve glave niskog prinosa, rekao je jedan zvaničnik. Mnogi od njih su korišćeni sa konvencionalnom municijom u Ukrajini, navodi Politico.

„Skoro svako oružje koje Rusi imaju je nuklearno sposobno“, rekao je bivši visoki zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost koji još uvek savetuje Stratešku komandu SAD.

Oni su naveli artiljerijske sisteme, sisteme protivvazdušne odbrane, torpeda i krstareće rakete kao oružje koje bi moglo biti opremljeno nuklearnim bojevim glavama.

Za razliku od strateškog naoružanja kao što su interkontinentalne balističke rakete, konvencionalno oružje sposobno da nosi taktičke nuklearne bojeve glave ne daje očigledne signale kada je stavljeno u stanje pripravnosti.

„Za to manje nuklearno oružje verovatno nećemo znati“, rekao je zvaničnik američke vlade koji ima pristup obaveštajnim podacima o ruskim nuklearnim snagama i strategiji, a prenosi Politiko.

Zabrinutost zbog mogućeg ruskog taktičkog nuklearnog napada bila je velika tokom nedelje otkako je predsednik Vladimir Putin izdao slabo prikrivenu pretnju da će to učiniti dok je najavio pozivanje rezervista za borbu u Ukrajini.

Putin je takođe rekao da će odobriti aneksiju četiri ukrajinska regiona pod ruskom okupacijom nakon referenduma.

Analitičari kažu da rusko formalno preuzimanje ukrajinskih zemalja znači da bi Putin mogao da odobri ograničeni nuklearni udar u slučaju da napredujuće ukrajinske snage krenu da ponovo zauzmu te teritorije. Kijev je rekao da će nastaviti sa svojom kontraofanzivom uprkos referendumima o aneksiji, koje odbacuje kao lažnu.

Putinov saveznik i bivši predsednik Dmitrij Medvedev otišao je u utorak korak dalje, spekulišući da bi Rusija mogla biti „primorana da upotrebi najstrašnije oružje“ protiv Ukrajine i izrazivši uverenje da se NATO neće direktno mešati u sukob.

Procenjuje se da Rusija ima 1.900 taktičkih ili nestrateških nuklearnih bojevih glava koje je jedan američki zvaničnik sa kojim je intervjuisao Politiko nazvao „mikro-nuklearke“.

„To je sve, od krstarećih raketa preko nuklearnih torpeda do gravitacionih bombi do balističkih raketa srednjeg dometa“, rekao je zvaničnik.

Prema ljudima koje je intervjuisao Politico, SAD možda nikada neće znati kada se konvencionalna municija zamenjuje atomskom, osim ako Putin ne želi da svet zna.

Da bi popunio jaz u obaveštajnim podacima, Politiko je izvestio da su SAD i njeni saveznici zadužili sredstva vazdušne, svemirske i sajber obaveštajne službe i rasporedili komercijalne satelite da analiziraju ruske jedinice koje bi mogle da dobiju nuklearna naređenja.

Izviđački avioni američkog ratnog vazduhoplovstva takođe su primećeni kako kruže oko Kalinjingrada, zapadne ruske eksklave u sendviču između članica EU Poljske i Litvanije.

Međutim, bivši zvaničnik Pentagona Frenklin Miler rekao je da veruje da će Rusija „signalizirati“ SAD da je spremna za nuklearni napad.

„Dali bi nam nagoveštaj da premeštaju municiju od centralnih skladišta do streljačke jedinice. I onda nam dajte više vremena da razmislimo o tome i brinemo“, rekao je Miler.

Kurir.rs/Moscow Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track