UKRAJINSKI NAFTOGAS TRAŽI ARBITRAŽU ZBOG SPORA SA RUSKIM GASPROMOM: Sukob dve kompanije oko plaćanja transporta gasa
Foto: Printscreen Telegram

oživeo stari konflikt

UKRAJINSKI NAFTOGAS TRAŽI ARBITRAŽU ZBOG SPORA SA RUSKIM GASPROMOM: Sukob dve kompanije oko plaćanja transporta gasa

Planeta -

Nakon što je ukrajinska energetska kompanija Naftogas podnela sudski zahtev za arbitražu zbog spora sa ruskim energetskim gigantom Gaspromom.

Gasprom je pogođen sankcijama. Ako bi se to desilo, bilo bi mu zabranjeno da ispunjava svoje obaveze prema Naftogasu. Da li to znači da bi Evropa ostala bez ruskog gasa koji se isporučuje preko Ukrajine, nije jasno.

Naftogas se žalio arbitražnom sudu Međunarodne privredne komore (ICC) jer mu Gasprom nije platio uslugu organizovanja transporta prirodnog gasa preko teritorije Ukrajine u Evropu. Ruska kompanija nije platila uslugu „ni na vreme ni u potpunosti“, tvrdi se u objavi od 9. septembra.

„Nateraćemo Gasprom da plati. Takođe ispitujemo mogućnost dodatnih potraživanja. Koristićemo dosadašnje iskustvo“, saopštenje je propratio generalni direktor Naftogasa Jurij Vitrenko.

Gasprom je sada odbacio izjave ukrajinske kompanije i najavio da neće plaćati usluge koje Naftogas nije izvršio. Ukrajinska strana ne pruža usluge, „zato ne treba i neće biti plaćene“, rezimirala je odgovor u utorak ruska novinska agencija Tass.

U ruskom energetskom gigantu su svoje argumente već izneli na sud, ali smatraju da ih trenutne okolnosti lišavaju osnovnog prava na pravično i nepristrasno suđenje.

Nazvali su potez Naftogasa neprijateljskim. Ukoliko ukrajinska kompanija istraje u zahtevu da se slučaj sasluša na sudu, „ruski državni organi će imati sve razloge da uvedu sankcije“. Ako Rusija uvede sankcije Naftogasu, Gaspromu će u praksi biti zabranjeno da ispunjava svoje obaveze prema ovoj kompaniji, uključujući finansijske transakcije, kažu oni.

Snabdevanje ruskim gasom preko teritorije Ukrajine je posebno važno za Evropu u ovom trenutku, pošto gasovod Severni tok 2 nikada nije počeo, a Severni tok 1 je zaustavljen. Ne samo da gas ne teče ovim gasovodima iz Rusije u Nemačku, već je sada u cevima ostalo i curenje gasa, za šta se kaže da je kriva sabotaža.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track