ZBOG PRAVOPISA U SMRT: Indijski nastavnik brutalno pretukao učenika koji je pripadao najnižoj kasti!
Foto: Sunil Ghosh/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

bruka

ZBOG PRAVOPISA U SMRT: Indijski nastavnik brutalno pretukao učenika koji je pripadao najnižoj kasti!

Planeta -

Bizarne vesti stižu iz Laknaua, glavnog grada indijske države Utar Pradeš, gde je nastavnik je nasmrt pretukao 15-godišnjeg učenika štapom nakon što je napravio pravopisnu grešku na času, piše Rojters.

Porodica preminulog kaže da je 19 dana nakon što ga je nastavnik pretukao u kampusu privatne škole, dečak je podlegao povredama u bolnici.

- Mog nećaka je najpre brutalno pretukao učitelj, a onda ga je maltretirao, jer smo mi daliti, rekao je Riši Kumar, prenosi Srednja.hr

Daliti se inače doživljavaju kao najniža društvena kasta u Indiji. Po verovanju nemaju nikakvu varnu. To znači da se razlikuju od drugih kasta po tome što nemaju nikakav deo Puruša božanstva u sebi. Zbog toga često trpe nasilje i zlostavljanje.

"Učitelj pripada višoj kasti, ubio je Nikita i kasnije bacio uvrede na račun kaste kada smo tražili novčanu nadoknadu", rekao je Riši Kumar u telefonskom razgovoru za Rojters.

Smrt mladića izazvala je revolt u delu indijske javnosti, a pripadnici kaste Dalit izašli su na ulice. Nastali su protesti. Kako prenosi Rojters, demonstranti su kamenicama gađali policajce i policijski kombi. Rojters primećuje da je nasilje nad dalitima širom Indije poraslo za 9,4 odsto; konkretno, od 45.961 slučaja u 2019. dostigli su 50.291 do 2020. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track