RUSIJA NAŠLA NOVOG KUPCA: Sa talibanima potpisan ugovor o prodaji goriva, gasa i pšenice!
Foto: Gordon Zammit / Alamy / Alamy / Profimedia

efikasno

RUSIJA NAŠLA NOVOG KUPCA: Sa talibanima potpisan ugovor o prodaji goriva, gasa i pšenice!

Planeta -

Talibani su sa Rusima potpisali privremeni sporazum o snabdevanju Avganistana benzinom, dizelom, gasom i pšenicom, saopštio je ministar trgovine i industrije Hadži Norudin Azizi.

Azizi je rekao da njegovo ministarstvo radi na diversifikaciji svojih trgovinskih partnera i da je Rusija ponudila talibanskoj vladi popust u poređenju sa svetskim cenama robe.

To je prvi veliki međunarodni ekonomski sporazum Talibana otkako su se vratili na vlast pre godinu dana, i mogao bi da pomogne islamističkom pokretu da ublaži izolaciju koja ga je odvojila od svetskog bankarskog sistema. Nijedna zemlja formalno ne priznaje tu grupu, koja je vodila 20-godišnji rat protiv zapadnih sila i njihovih avganistanskih saveznika pre nego što je zauzela Kabul ubrzo nakon povlačenja SAD.

Zapadne zemlje upozoravaju talibane da pre priznavanja moraju da promene odnos prema ljudskim pravima, posebno prema ženama, i da moraju dokazati da su prekinuli veze sa međunarodnim militantnim grupama.

Talibane zvanično ne priznaje ni Rusija, ali je Moskva ugostila njihove lidere pre pada Kabula, a ruska ambasada je jedna od retkih preostalih u avganistanskoj prestonici. Azizi je za Rojters rekao da ugovor uključuje isporuku oko milion tona benzina, milion tona dizela, 500.000 tona LNG gasa i milion tona pšenice godišnje.

Ruska državna novinska agencija TASS u sredu je citirala specijalnog izaslanika Rusije za Avganistan Zamira Kabulova koji je potvrdio „početne dogovore“ za gorivo i hranu za Kabul. Azizi je rekao da će ugovor imati probni period nakon kojeg se očekuje da dve strane potpišu dugoročni ugovor.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track