VOJNI STRUČNJACI ZA CNBS: SAD i Evropa iscrpele svoje zalihe oružja koje se šalje Ukrajini!
Foto: Foto Printscreen Twitter

naoružavanje

VOJNI STRUČNJACI ZA CNBS: SAD i Evropa iscrpele svoje zalihe oružja koje se šalje Ukrajini!

Planeta -

Američki medij CNBC objavio je opširnu analizu o tome da SAD, kao i evropskim zemljama ponestaje oružja koje treba da bude poslato kao vojna pomoć Ukrajini.

U ovom tekstu novinarka se poziva na Dej Deš Rosa, vanrednog profesora i višeg vojnog savetnika na Univerzitetu nacionalne odbrane, koji svoj argument potkrepljuje primerom da ukrajinski vojnici u borbi protiv ruske vojske za dve nedelje potroše 30.000 artiljerijskih granata za haubicu kalibra 155 mm, dok tu količinu SAD u mirnodopskim uslovima proizvedu za godinu dana.

„Veoma sam zabrinut. Osim ako ne budemo imali novu proizvodnju, za koju su potrebni meseci da se poveća, nećemo imati mogućnost da snabdevamo Ukrajince“, rekao je Des Roš za CNBC, koji je dodao da je rat u Ukrajini zapravo artiljerijski rat.

Evropa je takođe pri kraju. „Vojne zalihe većine država članica (evropskog dela NATO-) su, ne bih rekao, potpuno iscrpljene, ali iscrpljene su u velikoj meri, jer smo Ukrajincima davali mnogo kapaciteta“, rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, rekao ranije ovog meseca.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je u utorak specijalni sastanak direktora za naoružanje alijanse da bi razgovarali o načinima za popunu zaliha oružja zemalja članica, piše CNBC.

Vojni analitičari ukazuju na suštinski problem da su zapadne zemlje tokom mira proizvodile oružje u mnogo manjim količinama, a vlade su odlučile da smanje veoma skupu proizvodnju i proizvode oružje samo po potrebi. Neka od oružja

Ostalo oružje na koje se Ukrajina oslanja sada je klasifikovano kao „ograničeno“ u SAD inventar uključuje HIMARS lansere, projektile džavelin, rakete Stinger, haubicu M777 i municiju od 155 mm.

Dževelin

Lokid Martin, stekao je kultnu ulogu u Ukrajini — precizno vođena protivtenkovska raketa koja se ispaljuje iz ramena bila je neophodna u borbi protiv ruskih tenkova. Ali proizvodnja u SAD je niska po stopi od oko 800 godišnje, a Vašington je sada poslao oko 8.500 u Ukrajinu, prema CSIS-u — više od decenije proizvodnje.

Ministarstvo odbrane osporilo je sugestiju da SAD -u ponestaje zaliha oružja za Ukrajinu.

„Mi i oni se ne oslanjamo previše ni na jedan sistem“, rekla je portparol Ministarstva odbrane Džesika Maksvel za CNBC u mejlu.

Pentagon „radi sa industrijom na ubrzanom obnavljanju iscrpljenih zaliha“, rekala je Maksvel. „Ovo uključuje obezbeđivanje sredstava za kupovinu više opreme, postavljanje novih proizvodnih linija i podršku dodatnih smena radnika.

Kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja