03:00

SRAMOTA ZA NATO I EU: Za jednu rupu na gasovodu potrebno 500 kg eksploziva TNT! Stručnjak smatra da su samo ONI TO MOGLI DA URADE

KURIR TV

SABOTAŽA ILI INCIDENT? Za jednu rupu na gasovodu potrebno 500 kg eksploziva TNT! Stručnjak smatra da su samo ONI MOGLI TO DA URADE

Planeta -

Švedska obalska straža prijavila je juče četvrto curenje gasa u Baltičkom moru, iznad gasovoda Severni tok. Veruje se da iza curenja stoje sabotaže, ali se ne zna čije, jer se ruska i evropska strana međusobno optužuju.

Prof. dr Mitar Kovač, general-major u penziji, gostovao je u Pulsu Srbije na Kurir televiziji gde se dotakao ovih zapanjujućih dešavanja na preko potrebnom gasovodu.

- Ovo je sramota za NATO i za EU da ne može da kontroliše i obezbedi kontrolisanje jednog takvog projekta, bez obzira što to nije vlasništvo Rusije. Ja bih razumeo da je to vlasništvo Rusije, međutim mnoge države EU su učestvale u izgradnji tog gasovoda. On je bio namenjen ne samo Nemačkoj, nego i drugim državama - rekao je Kovač.

Mitar Kovač
foto: Kurir televizija

- Vidimo kako taj zapad odnosno SAD i Velika Britanija ne vode računa o Nemačkoj i da je ona najveći talac njihove strateške igre u Evropi. Ovo je uvod je u jedan haos - rekao je Kovač.

- Videli smo kroz izjave samih američkim političara, ali i Bajdena da Severni tok 2 nikada neće profunkcionisati. Sada se vidi da su u tome odlučni. Nije to mogao da uradi bilo ko, to je trebala da uradi institucija sa velikom količinom eksploziva. Procenjuju eksperti da je negde oko 500 kilograma eksploziva TNT iskorišćeno da se uništi gasovod na jednom mestu, a ne na više mesta. Da ne pričamo da su tu bile i obalske straže susednih zemalja - rekao je Kovač.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:50

UDAR NA SEVERNI TOK: Kako je oštećen gasovod? Ko stoji iza sabotaže RUSIJA ILI ZAPAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track