STAV MERKELOVE PREMA RUSIJI JE GRANIČNA OPSESIJA: Ambasador Ukrajine u Berlinu bez milosti prema bivšoj kancelarki!
Foto: EPA / Clemens Bilan

nediplomatski

STAV MERKELOVE PREMA RUSIJI JE GRANIČNA OPSESIJA: Ambasador Ukrajine u Berlinu bez milosti prema bivšoj kancelarki!

Planeta -

Stav Angele Merkel prema Rusiji je „granična opsesija“ i deluje „skoro perverzno“, rekao je Andrej Melnik, odlazeći ambasador Kijeva u Berlinu. On je kritikovao bivšu kancelarku što je rekla da Rusija ima ulogu u evropskoj bezbednosti.

Melnik, ukrajinski diplomata sa dosijeom da je davao kontroverzne izjave o zvaničnicima i politici u Nemačkoj, osudio je Merkelovu na Tviteru u petak ujutro.

„U danu kada [ruski predsednik Vladimir] Putin krade 15 odsto Ukrajine, gospođa Merkel je oduševljena što je ’uključila’ Rusiju u evropsku bezbednosnu arhitekturu“, rekao je on, koristeći nabijene epitete da opiše svoj stav.

Melnik je reagovao na govor koji je bivši kancelar održao u četvrtak u mestu Goslar, koje ove godine slavi 1100 godina postojanja.

Merkelova je u svom obraćanju početak ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara nazvala „prekretnicom” i „najvećim kršenjem principa međunarodnog prava od Drugog svetskog rata”. Ali dugoročna panevropska bezbednosna arhitektura može da funkcioniše samo ako „uključuje Rusiju“, rekla je ona.

Merkelova je isto mišljenje izrazila u utorak u Fondaciji kancelara Helmuta Kola u Berlinu. Tokom tog nastupa pozvala je na planiranje „kako bi se odnosi sa i sa Rusijom jednog dana mogli ponovo razviti” nakon završetka sukoba u Ukrajini.

Optužba za otimanje zemlje koju je ukrajinski diplomata uputio Putinu odnosila se na referendume na kojima su se ljudi u dve republike Donbasa i Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti izjasnili za priključenje Rusiji. Kijev je odbacio glasačke listiće kao „lažne“ i obećao da će se boriti protiv Rusije dok ona ne bude poražena na bojnom polju.

Tokom svog mandata kao ambasadora, Melnik je stekao reputaciju verbalnog napada na nemačke zvaničnike i politiku Berlina koja mu se nije dopadala. U maju je sadašnjeg kancelara Olafa Šolca nazvao „uvređenom jetrom“ zbog oklevanja da putuje u Kijev. Šolc se uzdržao nakon što je ukrajinska vlada odbila da ugosti nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera, koga je Kijev optužio da je umirio Rusiju tokom njegovog mandata na mestu ministra spoljnih poslova.

Kontroverzni diplomata je tehnički opozvan u julu nakon što je izazvao gnev u Poljskoj i Izraelu pokušavajući da osvetli ratne zločine koje su nad Poljacima i Jevrejima počinili ukrajinski nacionalisti koji su sarađivali sa nacističkom Nemačkom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je prošle nedelje zamenu za Melnikova, ali prelazni rok u ambasadi još uvek traje, javljaju nemački mediji.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track