I RUSI POTVRDILI: Ukrajinska vojska zauzela Liman! Kozaci, milicija LNR i ruska vojska se povukli izvan grada
Foto: Printscreen Twitter

vijori se ukrajinska zastava

I RUSI POTVRDILI: Ukrajinska vojska zauzela Liman! Kozaci, milicija LNR i ruska vojska se povukli izvan grada

Planeta -

Sad je i potvrđeno zvanično! Ukrajinska vojska je posle 220 žestokih borbi sa kubanskim Kozacima, VDV, snagama LNR uspela da oko podneva uđe u Krasni Liman- tačku, težište oko koje se skoncentrisala sva ukrajinska vojska. Ukupno njih 12.000 prema 4.000- 5.000 ruskih vojnika koji su pružali otpor.

Grad se pre tri dana našao u faktičkom poluokruženju i pretio je kotao, kome su se neki posebno, a ponajviše u zapadnom srpskom komšiluku najviše radovali. Međutim, upravo da bi to izbegli Rusi su se odlučili na jednini logični potez da se povuku iz grada na unapred pripremljene rezervne položaje, pojačane pristiglim pojačanjima.

Inače, kontranapad od petka zapravo ima cilj da se iz Krasnog Limana, pre povlačenja evakuišu ranjeni.

Još od početka ove nedelje ukrajinska vojska je veliki deo od 12.000 ukrajinskih vojnika usmerila na presecanje tri deonice puteva Liman – Zarečnoe, Torskoje – Kremennaja, Torskoje – Svatovo, javljaju upućeni u ovu žestolku bitku.

Takođe naglasak je stavljen na presecanje odbrambenih linija u samom Limanu i Jampolju.

Do podneva 1. oktobra, Oružane snage Ukrajine uspele su da fizički preseku put Torskoje-Svatovo i pribiju snage Oružanih snaga RF u oblasti Ternov.

Ukrajinska zastava je podignuta na zapadnom ulazu u Limna oko 13 sati po lokalnom vremenu, a ukrajinske vojne jednice su ušle u sam grad dok se borba vodi u istočnom delu grada.

Očekuje se da će do popodnevnih časova kompletan grad i njegova okolina u rukama ukrajinske vojske.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track