NEUOBIČAJEN POTEZ: Kuba traži hitnu pomoć od SAD zbog nestanka struje! Uragan Ijan za sobom ostavio haos VIDEO
Foto: EPA-EFE/Yander Zamora

saradnja?

NEUOBIČAJEN POTEZ: Kuba traži hitnu pomoć od SAD zbog nestanka struje! Uragan Ijan za sobom ostavio haos VIDEO

Planeta -

Kubanske vlasti uputile su neuobičajen zahtev za hitnu pomoć administraciji predsednika SAD Džoa Bajdena, nakon što je uragan Ijan prekinuo elektroenergetsku mrežu na celom ostrvu, a 11 miliona ljudi ostalo bez struje.

Razorna oluja, koja je nastavila da se kreće duž jugoistočne obale SAD, pogodila je Kubu u utorak i izazvala kolaps elektroenergetske mreže, nestanak struje na celom ostrvu, a oštećene su kuće i uništeni poljoprivredni usevi.

Pojedini Kubanci su izašli juče na ulice kako bi izrazili protest zbog nestanka struje, koji pojačava dodatno zabrinutost stanovništva zbog nestašice hrane, goriva i lekova.

Vašington procenjuje da bi kubanske vlasti stavile prioritet na bolnice, pumpe za vodu, kanalizaciju i drugu vitalnu infrastrukturu ako bi Bajdenova administracija pozitivno odgovorila na neuobičajen zahtev za pomoć iz Havane, objavio je list Volstrit džornal, pozivajući se na pregled komunikacije elektronskom poštom.

Stejt department nije još odgovorio na zahtev da potvrdi ovaj izveštaj američkog lista, kao ni ambasada Kube u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Bajden je obećao da će ponovo pokrenuti komunikaciju sa Kubom nakon višegodišnjih sukoba između Havane i Vašingtona.

Kubanska vlada je za proteste okrivila mešanje Vašingtona.

Kurir.rs/Rojters/Vašington post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track