IZRAEL PRIHVATIO AMERIČKI PLAN O POMORSKOJ GRANICI SA LIBANOM Lapid: Omogućiće nam proizvodnju više prirodnog gasa i nov prihod!
Foto: Profimedia

razgraničenje

IZRAEL PRIHVATIO AMERIČKI PLAN O POMORSKOJ GRANICI SA LIBANOM Lapid: Omogućiće nam proizvodnju više prirodnog gasa i nov prihod!

Planeta -

Premijer Izraela Jair Lapid pozdravio je danas predlog SAD za uspostavljanje pomorske granice sa Libanom, ocenivši da će se njime rešiti dugotrajni spor dve susedne zemlje i doprineti jačanju izraelske ekonomije, te poboljšati regionalna bezbednost.

Lapid je potvrdio da je tokom vikenda plan predat izraelskim i libanskim liderima i mada se još uvek razmatra, veruje da će ojačati izraelska područja kraj granice sa Libanom i da će se omogućiti jevrejskoj državi da proizvodi više prirodnog gasa i obezbediti novi prihodi nacionalnom budžetu.

„Ovaj dogovor će ojačati bezbednost i ekonomiju Izraela“, rekao je Lapid na sednici vlade.

On je rekao i da se Izrael neće protiviti razvoju „dodatnog libanskog gasnog polja“, koje je na pomorskoj granici, sve dok Izrael dobija „deo koji zaslužuje“.

Izraelski lider je ocenio da će se time oslabiti zavisnost Libana od Irana, obuzdati ekstremistički Hezbolah i promovisati regionalna stabilnost.

Plan, kako je rekao Lapid, sada razmatraju pravni i odbrambeni zavničnici, a potom će se o tome izjasniti vlada. Izraelski mediji su najavili da bi se o planu moglo glasati u četvrtak.

Liban i Izrael su zvanično u ratu od stvaranja jevrejske države 1948, a obe zemlje polažu pravo na oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora.

Amos Hohštajn, visoki savetnik za energetsku bezbednost u Stejt departmentu SAD, je posredovao izmedju dva suseda i posetio je Bejrut u septembru, izrazivši optimizam posle sastanka sa libanskim liderima.

Predsednik parlamenta Libana Nabih Beri je u intervjuu za list Ašark al-Avsat u subotu rekao da predlog „u principu ispunjava libanske zahteve“.

Liban se nada da će započeti proizvodnju gasa u vreme kada je suočen sa najgorom ekonomskom krizom u savremenoj istoriji i kada tri četvrtine stanovnika te male zemlje živi u siromaštvu.

Libanski zvaničnik koji je u septembru prisustvovao pregovorima rekao je AP-u da plan SAD daje Libanu pravo na polje Kana koje je delimično na izraelskoj teritoriji.

Lapidova izjava čini se kao aluzija na dogovor o tom polju. Izrael je postavio gasnu platformu u polju Kariš tvrdeći da leži unutar od UN priznate izraelske ekskluzivne ekonomske zone, a Liban insistira da je u spornom području.

U julu je izraelska vojska oborila tri drona proiranskog Hezbolaha koji su nadletari polje Kariš.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je upozorio Izrael zbog spora o pomorskoj granici zapretivši da će „svaka ruka koja posegne da ukrade libansko bogatstvo biti odsečena“.

Zvaničnici Hezbolaha s medjutim rekli da će podržati dogovor koji se postigne izmedju Vlade Libana Izraela.

U govoru u subotu Nasralah je izjavio nešto slično o predlogu Hohštajna i najavio da će njegova organizacija podržati stav libanskog rukovodstva, ističući da, ako se podstigne željeno i najbolje rešenje, "to će biti rezultat nacionalnog jedinstva, saradnje i solidarnosti".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track